Transgaz a cumpărat săptămâna trecută gaze la preţul de 127 de lei pe MWh pentru a echilibra sistemul, în condiţiile unui consum extrem ridicat ca urmare a temperaturilor scăzute, se arată într-un comunicat al operatorului sistemului naţional de transport, remis, joi, Agerpres
Preţul la care Transgaz a cumpărat gazele este cu 40% mai mare decât cotaţia medie de 90 de lei pe MWh pentru luna februarie, aşa cum arată site-ul Bursei Române de Mărfuri.
Reprezentanţii companiei explică faptul că, în perioada 22-26 februarie 2018, în contextul avertizărilor meteo de ger şi în conformitate cu prevederile art. 83 din Codul Reţelei aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, Transgaz a achiziţionat pe bursă o cantitate de gaze naturale de 12 milioane metri cubi pentru echilibrarea fizică şi operarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Naţional de Transport.
‘Precizăm că tranzacţiile s-au efectuat în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piaţă şi cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Cu toate acestea, în data de 26.02.2018 s-a înregistrat la nivelul întregului Sistem Naţional de Transport (SNT) un deficit de cca. 10,6 milioane mc’, se arată în comunicat.
Necesarul Transgaz pentru echilibrarea Sistemului Naţional de Transport (SNT) a presupus iniţierea ordinelor de achiziţie gaze naturale pentru cantitatea totală de 244.950 MWh cu livrare în perioada 22 februarie – 1 martie 2018.
În baza estimărilor făcute de specialiştii Transgaz cu privire la evoluţiile pieţei, societatea a decis să cumpere cantitatea de 53.250 MWh (echivalentul a 5 milioane de metri cubi) pe data de 27 februarie 2018.
‘Decizia Transgaz a luat în calcul următorii indicatori: valoarea Linepack (indicatorul care arată volumul efectiv de gaze naturale ce se află în sistem într-un anumit moment), care pentru 27.02.2018 s-a situat la un nivel de 38 milioane mc iar pentru 28.02.2018 se estima o valoare de 30 milioane mc.; nivelul surselor din producţia internă a fost estimat la un nivel de circa 27 milioane mc; nivelul livrărilor de gaze naturale din import a fost limitat de Gazprom Export la circa 15 – 15,5 milioane mc/zi; nivelul redus al capacităţii de extracţie din depozitele de înmagazinare, care s-a situat la 15 – 15,5 milioane mc./zi; consumul estimat la nivelul SNT a fost de cca 65 milioane mc’, au arătat oficialii companiei de gaze.
Astfel că Transgaz a iniţiat, în 27 februarie, cinci ordine de cumpărare gaze naturale pentru echilibrare pe platforma STEGN gestionată de BRM, în pachete de 10.650 MWh (echivalentul a unui milion de metri cubi) fiecare. A existat o contraofertă unică pentru un singur pachet la preţul de 129 de lei. În urma licitaţiei, tranzacţia s-a încheiat cu preţul de 127 de lei/MWh – preţ minim licitat de către vânzător până la ora 14:58, în condiţiile în care şedinţa de tranzacţionare pe bursă se încheie la ora 15:00.
Oficialii Transgaz spun că aceste costuri vor fi suportate de operatorii care s-au aflat în deficit în acel moment.
„În data de 27.02.2018, starea de dezechilibru a SNT a fost cu titlu de deficit, conform art.1022 din Codul Reţelei. Preţul aplicabil a fost de 127 lei/MWh, pentru utilizatorii reţelei cu un deficit care s-a încadrat într-o toleranţă aprobată de 5%, şi de 127 lei plus 10% pentru utilizatorii reţelei cu un deficit peste pragul de toleranţă de 5%, conform reglementărilor prevăzute în Codul reţelei. Acest tarif de dezechilibru (…) reprezintă preţul aplicabil doar utilizatorilor reţelei care au dezechilibrat Sistemul Naţional de Transport’, susţine compania de transport al gazelor.
Potrivit Transgaz, aceste preţuri nu reprezintă o creştere a preţului de vânzare a gazelor în piaţă.
‘Preţul de 127 de lei/MWh este tariful de dezechilibru pentru ziua respectivă, adică preţul aplicabil pentru utilizatorii reţelei care au fost în deficit şi care nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de echilibrare a portofoliilor proprii (conform Regulamentului (UE) 312/2014). În niciun caz nu reprezintă ‘o creştere spectaculoasă a preţului de vânzare a gazului’ din piaţă’, potrivit comunicatului.
Totodată, reprezentanţii Transgaz mai spun că în acea perioadă preţul gazelor a crescut la nivel european, determinat cererea mare, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile şi a unei oferte limitate.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie şi OMV Petrom pentru dezechilibrele din sistemul naţional de transport al gazelor de săptămâna trecută, însă companiile au anunţat că vor contesta amenda.
Totodată, potrivit unor surse din sector, România a importat săptămâna trecută până la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasă, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani.