Prețul energiei în piață nu se calmează nici în viitor. Tranzacții la 800 de lei/MWh pentru livrare în anul 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a vîndut energie electrică cu livrare în anul 2023 la peste 800 de lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Prețurile energiei electrice pare că vor rămâne mari și pe termen lung, dacă ne uităm la contractele semnate în ultima vreme pe piețe.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a scos la vânzare energie cu livrare în tot anul 2023. Compania a lansat pe piața contractelor bilaterale-licitație extinsă, patru pachete mici, de câte 5 MW fiecare, energie bandă, la prețul de 590 de lei/MWh. Un preț cumva “în marja” așteptărilor pieței – de mai mult timp se vorbește despre un nivel de preț de circa 600 de lei/MWh pentru produsul “calendar 2023”.

Ei bine, Hidroelectrica a vândut toate pachetele la prețuri apropiate de pragul de 800 de lei/MWh – între 795 și 820 de lei/MWh. Cumpărătorul a fost același, EDS, care a oferit din start prețuri cu peste 200 de lei/MWh peste cele solicitate de Hidroelectrica, pentru a se asigura că își adjudecă pachetele. Și, ca de obicei când este vorba despre energie scoasă la vânzare de producători, a fost bătaie: au fost și 14 oferte de răspuns la o ofertă de vânzare, atât de la furnizori mari, ca E.On sau Electrica, cât și de la consumatori mari, ca Alro și Liberty Galați (Sidex). Totuși, nimeni nu a oferit cât EDS, care și-a adjudecat pachetele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *