Preţul energiei este foarte mic în România, astfel că oamenii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficientizare a  consumului – vicepreşedinte ANRE

Cea mai mare barieră în calea eficienţei energetice în România este chiar preţul energiei, care este foarte mic, astfel că oamenii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficientizare, a declarat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). 

El a participat la conferinţa de presă organizată de OMV Petrom, unde compania petrolieră a anunţat că va sprijini, până în anul 2022, cu patru milioane de euro programul „România eficientă”, lansat de Energy Policy Group (EPG) pentru promovarea eficienţei energetice.

„Am mai spus-o, dar o repet, pentru că trebuie să ne intre în subconştient. Părerea mea este că, în România, cea mai importantă barieră în calea eficienţei energetice este chiar preţul energiei, care este foarte, foarte mic în România, astfel că românii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficienţă energetică. Oricât de ieftină ar fi energia, tot este mai scumpă decât cea mai ieftină, adică cea neconsumată”, a arătat Nagy-Bege.

Oficialul ANRE a arătat că trebuie să existe acţiuni de conştientizare a consumatorilor şi de pregătire a lor pentru perioada când preţurile reglementate de stat vor dispărea, aceasta fiind doar o chestiune de timp.

„Alternativa la preţuri plafonate, reglementate, este un comportament responsabil al consumatorilor faţă de noi înşine, faţă de societate, de sănătatea noastră, faţă de confortul nostru, de nivelul nostru de trai şi faţă de mediul înconjurător. Eficienţa energetică poate avea efecte benefice în toate aceste domenii”, a continuat reprezentantul ANRE.

Potrivit acestuia, consumul de energie în clădiri reprezintă peste 40% din consumul de energie în total în Europa şi 45% în România.

„Sectorul clădirilor este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon, iar 75% din clădirile din Uniunea Europeană sunt ineficiente energetic, iar în cazul României stăm mult mai prost”, a menţionat vicepreşedintele ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *