Preţul energiei electrice plătit de consumatori creşte cu 6% în urma ordonanţei Guvernului PSD care impune taxă de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din energie 

Taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie, pe care vrea să o introducă Guvernul PSD va fi plătită în final de toţi consumatorii de energie electrică, mai devreme sau mai târziu.

Facturile la energie electrică plătite de consumatorii români vor creşter cu cel puţin 6% dacă Guvernul va introduce taxa de 3% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie, potrivit oficialilor Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Pe de altă parte, Ordonanţa reintroduce conceptul de piaţă cu preţuri reglementate la energie, timp de trei ani, din 2019.

Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.

„Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării”, a adăugat el.

Impozitul de 3% este plătit întâi de producătorii de energie, în condiţiile în care 30% din factura finală a consumatorului o  reprezintă energia nproptriu zisă. Apoi, fiecare dintre ceilalţi, transportatorul, distribuitorul şi furnizorul, care are şi el obligaţia de plăti această taxa, îşi transferă acest cost în preţ, deci impactul final în factură va fi o creştere de cel puţin 6%, potrivit calculelor preliminare, pentru că o parte din energie se mai şi retranzacţionează. “o parte din acest cost poate fi suportată, dar cea mai mare parte va fi transferată în preţ”, a spus Lungu.

El a atras atenţia şi asupra retroactivităţii acestei prevederi. „Ea va intra în vigoare de anul viitor, dar noi în martie trebuie să plătim contribuţia aferentă cifrei de afaceri de anul acesta. Evident că nimeni nu şi-a bugetat aşa ceva”, a completat Lungu.

Una dintre prevederile care apare în Ordonanţa despre care a vorbit ministrul Finanţelor că va intra în vigoare până la finalul anului prevede o contribuţie de 3% din cifra de afaceri anuală, pe care toate companiile din energie trebuie să o plătească Autorităţii de Reglementare în Energie.

Există şi acum o astfel de taxă către ANRE, aplicată pe baza celor două legi şi a unui ordin al ANRE care derivă din ele, dar ea este de doar 0,1% din cifra de afaceri.

Dacă ne uităm pe bugetul ANRE din 2018, observăm că, din această taxă, în 2018 s-au strâns 79 de milioane de lei „venituri din contribuții/tarife anuale”. Acum, această taxă creşte de 30 de ori, de la 0,1% la 3%, deci ANRE va încasa, grosier, în acest an, de 30 de ori mai mulţi bani, deci 2,37 miliarde de lei.

Reapare piaţa reglementată

Un alt articol din acea Ordonanţă re-instituie piaţa reglementată de energie electrică pentru consumatorii casnici, timp de trei ani, perioadă în care statul, prin ANRE, va reglementa preţul de producţie şi pe cel de vânzare a energiei de către consumatori. Asta după ce, la 1 ianuarie 2018, piaţa fusese complet liberalizată.

“Pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de către ANRE”, scrie în Ordonanţă.

Singura soluţie pentru ca preţurile consumatorilor finali să nu crească esta ca ANRE să nu recunoască în preţ aceste costuri suplimentare pe care companiiile le au cu plata noii taxe. ANRE a mai amânat creşterea facturilor consumatorilor finali, dar în final a fost nevoită să le recunoască transferul în preţ a majorităţii costurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *