Preţul energiei electrice pe bursă, foarte aproape de un nou record; România importă peste 1.000 de MW

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot atinge luni valori maxime de 655 de lei pe MWh, foarte apropiate de recordul absolut, importurile fiind în jur de 1.200 de MW, potrivit datelor OPCOM şi Transelectrica, analizate de Agerpres.

Astfel, preţul mediu al energiei cu livrare luni este de 505 lei pe MWh, iar cel maxim de 655 de lei pe MWh, cu o medie în orele de vârf de 622 de lei.

Recordul istoric pe piaţa spot a fost atins pe 1 februarie 2017, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, care a dus la un consum uriaş. La acea dată, preţul mediu al zilei a fost de 486 de lei pe MWh, preţul maxim de 680 de lei pe MWh, iar media în orele de vârf a fost 633 de lei, potrivit arhivei OPCOM.

De această dată, ţara noastră traversează o perioadă caniculară, cu producţie mică de energie hidro şi eoliană, care sunt cele mai ieftine.

Astfel, conform Transelectrica, luni la ora 10:50, consumul ţării era de 7.410 MW, producţia de 6.219 MW, restul de 1.190 MW fiind importuri.

Totodată, preţurile din România (106,9 euro pe MWh în medie) sunt şi cele mai mari din regiune, de peste două ori mai mari decât cea mai ieftină piaţă, respectiv Cehia (46 de euro pe MWh).

1 Comment

  1. Din datele publice ale Transelectrica si OPCOM , pe cine intereseaza, se poate face o statistica a productiiloe hidro si regenerabile in perioada de vara si preturile energiei electrice pe piata.Explicatiile dvs sunt adevarate numai in ceea ce priveste pretul mic al energiei hidro.In rest sunt probleme grave, pe care daca are voie, ANRE ar trebui sa le scoata in evidenta ,pentru binele sectorului energetic din aceasta tara.Principala cauza este inexistenta unei adevarate concurente pe piata energiei electrice ,datorata organizarii producatorilor pe surse de productie,unica in UE si in lume.De la ME nu cred ca mai avem sperante, se chinuie de 12 ani sa scoata o strategie si se joaca de-a alba/neagra cu numirea ministrului.Astept cu nerabdare sa numeasca noul ministru sa ne spuna despre realizarea investitiilor strategice gr.3-4 Cernavoda, centrala de pompaj,grupul nou la Mintia si Rovinari si centrala de la Nicopele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *