Preţul energiei electrice a coborât până la UN LEU/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti, în week-end. În Cehia preţul a fost negativ

Preţurile de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), adică piaţa spot pe care se tranzacţionează energie electrică la Bucureşti, au ajuns şi la preţul de 1 leu/MWh, în unele intervale orare din week-end-ul trecut. De vină par a fi turbinele eoliene, care au produs mult pentru că a bătut vântul. În Cehia, piaţă cuplată cu a noastră, preţurile au ajuns chiar negative.

Preţul energiei vândute pe PZU sămbâtâ la ora 24.00, a fost de doar un leu/MWh, conform datelor Operatorului Comercial al pieţei de energie electrică (OPCOM), care adminstrează PZU. Volumul tranzacţionat la acest preţ a fost de 2.858 MWh.  În aceeaşi noapte (duminică, 8 octombrie), la ora 04.00, preţul a fost tot de un leu/MWh şi s-au făcut tranzacţii de 2.796 MWh. Au mai fost intervale orare cu preţuri ridicole la care s-au făcut tranzacţii, în noaptea de sâmbătă spre duminică: la orele 2,3,5 şi 6 preţul de tranzacţionare a fost de 5 lei/MWh.

Cel mai probabil energia vândută la acest preţ provine din regenerabile, mai precis de la turbinele eoliene. Asta pentru că aceşti producători îşi permit să arunce în piaţă energie la acest preţ, pe care oricum o produc (stocarea nu este posibilă), în condiţiile în care pentru fiecare MWh livrat în reţea, beneficiază de certificate verzi. În al doilea rând, în acele intervale orare, a bătut vântul destul de bine, iar producţia de energie a turbibelor eoliene a “duduit”, eolienele fiind principal sursă de producţie a energiei electrice din România. Spre exemplu, duminică la ora 00.04, producţia de energie din surse eoliene era de 2.607 MW, acoperind aproape jumătate din consumul orei pentru întreaga ţară, care era atunci de 6.152 MWh. La aceeaşi oră, România exporta peste 1.100 MWh.

Situaţia arată cât de volatile pot fi preţurile de pe piaţa spot de la Bucureşti, care este cuplată cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, în condiţiile în care, în acest an în februarie preţurile crescuseră şi la 600 de lei/MWh, un record istoric.

Pe de altă parte, o privire pe piaţa regională arată că preţurile au ajuns chiar negative, adică producătorul de energie a fost dispus să plătească doar ca să i se preia curentul. Aşa s-a întâmplat pe piaţa spot din Cehia (legată prin preţ de PZU), duminică la ora 04.00 dimnineaţă. Când la noi preţul era de 1 leu/MWh (circa 22 de eurocenţi), în Cehia preţul mediu al orei a fost de – 1,19 euro/MWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *