Prețul electricității ajunge la ceruri: CE Oltenia a vândut energie bandă cu aproape 100 de euro/MWh, pe piețele de contracte bilaterale

Situație nemaivăzută pe piața de contracte bilaterale de energie electrică: s-a vândut energie de tip bandă cu livrare în acest an la prețul de aproape 100 de euro/MWh.

482 de lei/MWh. Acesta a fost prețul cu care a vândut, în data de 22 iulie, energie electrică Complexul Energetic Oltenia, pe piața centralizată a contractelor bilateriale – licitație extinsă.

CE Oltenia a testat piața scoțând la vânzare trei pachete de energie, de câte 1 MW putere orară, și unul de 2 MW, toate cu livrare bandă, în perioada 1 august-31 decembrie 2021. Compania a ieșit în piață, pentru fiecare pachet, cu un preț de pornire de 480 de lei/MWh, un preț nemaivăzut până acum pe piața de contracte bilaterale unde energia se tranzacționează cu livrare în viitor.

Primele două pachete de câte 1 MW (câte 3.673 MWh) au fost adjudecate de o companie din București, Ori Exp SRL, cu 481, respectiv 482 de lei/MWh. Celelalte două pachete, unul de 1 MW și celălalt de 2 MW (3.673, respectiv 7.346 MWh) au fost cumpărate de Enel, la 480 de lei/MWh.

Iar în ședința de tranzacționare din aceeași zi a făcut bani buni și Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al țării, care a scos la vânzare tot pachete de energie bandă (trei de câte 5 MW fiecare), cu livrare doar în luna august, la 465 de lei/MWh. Le-a vândut pe toate, către Enel și Electrificare CFR, cu 470, respectiv 475 de lei/MWh.

Citește și:

Limita e cerul! Prețul spot al energiei electrice a ajuns la cel mai mare nivel din istorie, chiar și după o lună iunie în care a plouat mult

Presiune pe facturi

Prețul energiei electrice crește constant și accelerat în România de la începutul anului, pe toate platformele de tranzacționare, și din cauze interne care țin de lipsa din ce în ce mai acută a capacităților de generare, dar și din cauza externe, respectiv creșterea prețului certificatului de carbon, care s-a dublat în ultimul an.

În aceste condiții, majoritatea clienților vot avea de plătit facturi mai mari la energie electrică atunci când actualele contracte cu furnizorii lor, încheiate de regulă pe un an, vor expira. Pentru comparație, amintim că, acum, pe contractele în derulare, prețul energiei active plătit de clienți variază între 270-280 de lei și 350 de lei/MWh (preț de serviciu universal). După cum ați putut vedea mai sus, energia se cumpără din piață, pentru livrare în viitor, la prețuri care au sărit de mult pragul de 400 de lei/MWh atenție, doar pentru energia tip bandă – livrare constantă, fără profilare (energie de vârf, cost cu dezechilibrele, etc)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *