Preţul cu care Petrom vinde energie la reglementat, stabilit de stat sub cel al concurenţei

Centrala electrică de la Brazi livrează energie electrică pe piaţa reglementată la un preţ stabilit de stat la 169 lei MWh, mai mic decât cel stabilit de stat pentru alţi producători termo. 

Petrom vinde energia electrică pentru populaţie la un preţ stabilit de stat mai mic decât cel stabilit pentru alţi producători de enetrgie termoelectrică, potrivit declaraţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de economica.net. „Petrom primeşte un preţ de 169 de lei/MWh, uşor sub media celorlalţi producători, de 172 de lei. Ei spun că este mult sub costurile lor, noi spunem că este un preţ aproape de cel corect” a declarat Nicolae Havrileţ, şeful ANRE.

Diferenţa de opinii provine din preţul care este luat în calcul de fiecare parte pentru gazul folosit de Petrom în noua centrală electrică de la Brazi. Astfel, în timp ce Petrom ia în calcul preţul de piaţă al gazului, reglementatorul ia în calcul un preţ mult mai mic.

În urma unei înţelegeri cu Guvernul României, care a devenit lege, Petrom a fost scutită de obligaţia de a importa gaze naturale, potrivit programului stabilit de ANRE (cam o treime din consum) pentru producţia de energie electrică de la Brazi. Dacă Petrom nu ar fi beneficat de această facilitate, ar fi trebuit să importe gaz la un preţ de circa 500 de dolari 1.000 de metri cubi, faţă de preţul din producţia internă, circa 150 de dolari. În schimb, Petrom este obligată să vândă circa o treime din producţia centralei pe piaţa reglementată, la acest preţ, sub cel al celorlalţi producători şi cel al pieţei libere, la cererea ANRE. În plus, Petrom este obligată să opreaască centrala pe perioada rece, în cazul în care se va constata că apar deficienţe în aprovizionarea cu gaz a populaţiei.

Petrom a inaugurat marţi, oficial, centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, care are o putere instalată de 860 MW. Centrala, care a intrat în operare comercială în luna august, reprezintă cea mai mare investiţie greenfield din sectorul energetic din ultimii 20 de ani, cifrată la 530 de milioane de euro.

La ceremonia de inaugurare au fostr prezenţi directorul general al OMV, Gerhard Roiss, comisarul european pentru energia, Gunther Oettinnger şi premierul Victor Ponta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *