Creșterea accizelor la carburanți, intrată în vigoare la 1 ianuarie, își spune cuvântul și în ceea ce privește clasamentul european al prețurilor de la pompă. România urcă în topul prețurilor, mai ales la motorină.
Dacă în mod tradițional România avea cam al doilea cel mai mic preț al carburanților auto din Uniunea Europeană, fiind depășiți doar de Bulgaria între statele cu un consum semnificativ, situația s-a schimbat, iar piața noastră a urcat în clasamentul celor cu prețuri mari.
Astfel, potrivit ultimelor date Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor din Uniunea Europană al Comisiei, valabile la data de 6 ianuarie, preșul mediu al benzinei în România este de 1,475 euro pe litru. Cu acest nivel suntem deja semnificativ mai scumpi decât Bulgaria, piață cu care ne comparam tradițional, unde prețul este de 1,28 euro pe litru.
Iar benzină mai ieftină decât la noi este și în Cipru (1,39 euro), Cehia (1,42 euro), Polonia (1,44 euro), Malta (1,34 euro) și, puțin, peste Lituania (1,471 euro). Prețul de la noi rămâne totuși semnificativ sub media ponderată a Uniunii Europene, care este de 1,67 euro pe litru.
Situația este ceva mai rea la motorină, care este carburantul cel mai folosit în România și pe care piața noastră îl mai și importă, pentru că tradițional cele trei rafinării de la noi produc mai multă benzină și mai puțin diesel.
La motorină, prețul mediu era la 6 ianuarie în România 1,5 euro pe litru, conform datelor Oil Bulletin. Cu peste 20 de eurocenți, adică aproximativ un leu, mai mare decât prețul din Bulgaria vecină, unde prețul este de 1,29 euro pe litru. Și sunt mult mai multe țările membre ale UE în care motorina este mai ieftină decât la noi.
Astfel, prețuri mai mici decât în România mai sunt, pe lângă Bulgaria, în Cipru (1,47 euro), în Cehia (1,40 euro), în Luxemburg (1,48 euro), în Malta (1,21 euro), în Polonia (1,46 euro), în Spania (1,45 euro), iar prețul din Slovacia este acum cât la noi, circa 1,5 euro pe litru. Prețul de la noi s-a apropiat destul de mult de media ponderată a Uniunii Europene, care este de 1,59 euro pe litru.
Amintim că de la începutul anului și până la data de 9 ianuarie, clienții din România au avut parte de trei creșteri succesive de preț, care au scumpit benzina și motorina cu 25, respectiv 24 de bani pe litru față de nivelurile din ultima lună a anului trecut.
Cea mai mare scumpire a venit la 1 ianuarie, și a fost generată atunci de intrarea în vigoare a noilor accize la carburanți pentru acest an, majorare prin decizie a Guvernului. Prețurile au crescut atunci cu 17 bani pe litru, la benzină, și cu 16 bani pe litru, la motorină, majorare care a reflectat matematic creșterea accizelor. În 2024, tot ca urmare a creșterii accizelor, care a fost mult mai substanțială, prețurile au crescut, doar din această cauză, cu 72 de bani pe litru la benzină și cu 66 de bani pe litru la motorină.
Dincoolo de taxe, care la noi tot cresc de doi ani, prețul carburanților depinde de cotațiile la produse petroliere din zonă, de cursul de schimb leu-dolar (dolarul s-a tot apreciat în ultima vreme), și de costurile specifice de rafinare, transport și distribuție ale companiilor.