Preţul angro al gazelor naturale creşte accelerat pe bursa de la Bucureşti. În ianuarie 2018, este deja mai mare cu 38% 

Preţul gazelor naturale tranzacţionate angro la Bursa Română de Mărfuri tot creşte, iar primele tranzacţii pentru consumul lunii ianuarie au trecut de pragul de 100 de lei/MWh.

Preţul mediu ponderat al gazelor naturale tranzacţionate la Bursa Română de Mărfuri (BRM), cea mai lichidă platformă de vânzare a gazelor din România, a fost de 89 de lei/MWh, pentru gazele livrate în această lună, potrivit datelor disponibile pe site-ul BRM.

Acesta este preţ angro, fără taxe sau servicii (distribuţie, transport) incluse şi reprezintă practic preţul de piaţă al mărfii-gaz.

Preţul este cu 13,7% mai mare decât preţul mediu ponderat calculat de BRM pentru livrările din luna anterioară, noiembrie (78,63 lei) , lucru care poate fi parţial explicat şi prin condiţiile meteo: decembrie este prima lună de iarnă, consumul creşte foarte mult iar cererea mai mare poate influenţa preţul.
Consumul de gaze tranzacţionat pe BRM, din care a rezultat preţul mediu ponderat în luna decembrie 2017 a fost de 362.000 MWh . Luna trecută, consumul a fost de 437.000 MWh.

Citeşte şi:
România plăteşte printre cele mai mari preţuri din Europa pentru gazul rusesc

BRM a calculat şi un preţ mediu ponderat al gazelor tranzacţionare angro pentru consumul din luna ianuarie a anului 2018 pe baza tranzacţiilor făcute deja, şi, dacă nu vor apărea cumva tranzacţii suplimentare care să schimbe tendinţa, preţul mediu aferent primei luni a anului viitor va ieşi mult mai mare.

Potrivit datelor BRM, preţul mediu ponderat în ianuarie 2018 a fost de 105 lei/MWh, şi este cu 38% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut. Este drept că acesta este preţul mediu ponderat în urma tranzacţionării a doar 95.000 MW de gaze natural, dar este un indiciu că, cel puţin pentru tranzacţiile de pe piaţa liberă, gazul este cu siguranţă mai scump decât acum un an.

Puteţi vedea, mai jos, evoluţia preţului mediu ponderat al gazelor tranzacţionate la BRM:

 

În anul 2016, consumul de gaze al României s-a ridicat la 124 de milioane de MWh de gaze, dintre care peste 40% a fost consumul populaţiei (al cărei preţ final este încă reglementat) şi circa 14% consum al producătorilor de energie termică pentru populaţie.

Preţul de achiziţie al gazelor naturale a fost liberalizat în acest an, dar preţul final plătit de populaţie este reglementat de ANRE până în anul 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *