Preț uriaș la energie electrică în regim de ultimă instanță în octombrie: 1.125 de lei/MWh. FUI desemnat este Electrica Furnizare

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania Electrica Furnizare drept furnizor de ultimă instanţă (FUI) în luna octombrie pentru clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, potrivit unui document al ANRE. Prețul este de 1.125 de lei/MWh fără tarife și taxe.

„Electrica va prelua toţi clienţii care, în luna octombrie 2021, ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”, se arată în document.

Electrica a fost FUI desemnat și în luna septembrie, cu un preț de 713 lei/MWh. Așadar, în doar o lună, prețul de FUI a crescut cu peste 300 de lei/MWh.

Electrica Furnizare a fost desemnată FUI în octombrie pentru că a venit cu cel mai mic preț. Urmează CEZ Vânzare, cu 1.350 de lei/MWh, Enel cu 1.618 lei, E.On cu 1.882 și Tinmar Energy cu 2.295 de lei/MWh.

Cine ar putea plăti acest preț enorm

„Clienţii care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanţă şi al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienţii sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă, contractul va fi încheiat la preţul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare”, se mai precizează în documentul ANRE.

Ar putea fi preluați de FUI clienții casnici de energie electrică ce nu mai au asigurată energia electrică de la furnizorul lor. Astfel, dacă din diverse motive furnizorul anunță că nu mai poate asigura energia electrică pentru locurile de consum unde are contract, el anunță atât clienții cât și ANRE asupra acestui lucru, iar clienții trec automat în furnizare de ultimă instanță, până când își găsesc alt furnizor.

Dacă apare o astfel de situație, clienții casnici ar trebui să semneze rapid un contract nou cu alt furnizor, pentru a evita să ajungă client în regim de FUI și să plătească peste 1.100 de lei/MWh.

Preţul de ultimă instanţă nu include tarifele reglementate de distribuţie, tariful de transport – componenta de extracţie din reţea – TL, tarif serviciu sistem, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă şi taxa pe valoarea adăugată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *