
Petrolul atinge cel mai mare nivel din ultimii cinci luni după atacurile americane asupra unor importante situri nucleare iraniene din week-end, potrivit Reuters.
Prețurile la petrol au crescut luni, atingând cele mai înalte niveluri din ianuarie încoace, pe măsură ce acțiunea Statelor Unite de a se alătura Israelului în atacarea facilităților nucleare din Iran a alimentat temerile legate de aprovizionare.
Futures-urile pentru Brent au crescut cu 1,92 dolari sau 2,49%, ajungând la 78,93 dolari pe baril, la ora 01:17 GMT. Sotrimentul U.S. West Texas Intermediate a avansat cu 1,89 dolari sau 2,56%, ajungând la 75,73 dolari.
Ambele contracte au urcat cu peste 3% mai devreme, atingând 81,40 și, respectiv, 78,40 dolari, cele mai mari niveluri din cinci luni, după care au mai scăzut puțin.
Creșterea prețurilor a survenit după ce președintele SUA, Donald Trump, a declarat că a „obliterat” principalele situri nucleare ale Iranului în atacurile de weekend, alăturându-se asaltului israelian într-o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, Teheranul jurând că se va apăra.
Iranul este al treilea cel mai mare producător de petrol din OPEC.
Participanții la piață se așteaptă la noi creșteri de prețuri, pe fondul temerilor crescânde că o represalii iraniană ar putea include închiderea Strâmtorii Ormuz, prin care curge aproximativ o cincime din tot petrolul livrat în lume.
Televiziunea iraniană Press TV a raportat că parlamentul iranian a aprobat o măsură pentru închiderea strâmtorii. Iranul a mai amenințat în trecut cu închiderea strâmtorii, dar nu a pus niciodată în aplicare această măsură.
„Riscurile de daune produse infrastructurii petroliere … s-au multiplicat,” a spus June Goh, analist senior la Sparta Commodities.
Deși există rute alternative de transport prin conducte din regiune, va exista totuși un volum de petrol care nu poate fi exportat în totalitate dacă Strâmtoarea Ormuz devine inaccesibilă. Transportatorii vor evita tot mai mult regiunea, a adăugat ea.
Goldman Sachs a estimat într-un raport de duminică că benchmarkul european Brentul ar putea să atingă temporar 110 dolari pe baril dacă fluxul de petrol prin această strâmtoare critică s-ar înjumătăți pentru o lună și ar putea rămâne cu 10% sub nivelul actual pentru următoarele 11 luni.
Banca a presupus încă că nu vor avea loc perturbări semnificative ale aprovizionării cu petrol și gaze naturale, menționând stimulente globale pentru a preveni o perturbare susținută și foarte mare.
De când a început conflictul pe 13 iunie, petrolul Brent a crescut cu 13%, în timp ce WTI a crescut cu circa 10%.