Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, duminică

Prețul energiei electrice tranzacționate sâmbătă pe piața de la București cu livrare duminică este din nou negativ, în unele intervale orare, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM. Se repetă situația de sâmbătă și din ultimele două week-end-uri.

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de duminică, 4 iunie, este de 258 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM, sub 281 lei/MWh cât s-a înregistrat pentru livrările din ziua de sâmbătă.

În trei intervale orare ale zilei de duminică, prețul este din nou negativ, așa cum a fost de altfel și în ziua de sâmbătă.

Astfel, strict teoretic, producătorii sunt cei care plătesc pentru a li se consuma energia în fiecare oră din intervalul 14-17. Minimumul a fost la ora 15, când prețul a fost de minus 84 de lei/MWh

Iată mai jos graficul cu prețurile orare ale zilei de duminică:

Prețul negativ înregistrat duminica aceasta vine după ce și sâmbăta aceasta au fost întregistrate prețuri orare negative și după două situații similare care au avut loc în ultimele week-end-uri din mai, când au fost înregistrate, în premieră pe piața românească, prețuri negative orare în piața spot de energie electrică. În nu mai puțin de șapte intervale orare ale duminicii trecute, prețul a fost negativ, cu un minimum de minus 115 lei/MWh.

În toate intervalele orare cu preț negativ din România, în rețeaua noastră intră energie din Ungaria, la o putere orară care depășește și 1.600 MW. Mare parte din ea “curge” apoi spre Bulgaria, unde s-a ajuns la un maxim orar și de 1.700 MW – circa 1.000 MW în orele cu preț negativ pe piața din România.

Citește și:

Cantitatea de energie produsă de fotovoltaice în UE a întrecut pentru prima dată în luna mai cantitatea produsă de centralele pe cărbune – Bloomberg

E nevoie de stocare

Producția unor capacități regenerabile din România a fost oprită acum două duminici, pe fondul prețurilor negative din piața spot și a prețurilor foarte mari din piața de echilibrare. Soluția este montarea de instalații de stocare

“Duminica trecută am oprit parcurile. Cum prețul a fost negativ, notificarea in piață a fost zero, pentru că toata energia noastră ar fi ajuns în dezechilibru pozitiv, iar acolo pretul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns la 2.000 euro/MWh. Daca am fi produs atunci, am fi platit 2.000 euro pentru fiecare MWh produs. De aceea, decizia logică a fost de a opri cetralelele”, a spus Martin Moise, vicepreședinte al PATRES, patronatul “regenerabililor” la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit.

El a spus că situația probabil se va repeta (ceea ce se și întâmplă, după cum se vede), și de aceea a îndemnat investitorii să prevadă orice proiect din regenerabil cu stocare.

“Situația se va înrâmpla din ce în ce mai des, se întâmplă deja destul de des în Germania, și nu ne va ocoli nici pe noi. Aproape în orice week-end când va fi mult vânt și soare riscăm să ajungem la prețuri negative. De aceea recomandarea mea este ca, atunci când gândiți orice proiect de parc, gândiți-l cu stocare!”, a afirmat Martin Moise.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *