Prețul energiei electrice tranzacționate vineri pe piața de la București cu livrare sâmbătă este din nou negativ, în unele intervale orare, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM. Se repetă situația din ultimele două week-end-uri.
Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de sâmbătă, 3 iunie, este de 281 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM, mult sub cei 396 lei/MWh pentru livrările din ziua de vineri.
În trei intervale orare ale zilei de sâmbătă, prețul este din nou negativ.
Astfel, strict teoretic, producătorii sunt cei care plătesc pentru a li se consuma energia în fiecare oră din intervalul 13-16. Minimumul a fost la ora 14, când prețul a fost de minus 21 lei/MWh
Iată mai jos graficul cu prețurile orare ale zilei de sâmbătă:
Prețul negativ înregistrat sâmbăta aceasta vine după două situații similare care au avut loc în ultimele week-end-uri din mai, când au fost înregistrate, în premieră pe piața românească, prețuri negative orare în piața spot de energie electrică. În nu mai puțin de șapte intervale orare ale duminicii trecute, prețul a fost negativ, cu un minimum de minus 115 lei/MWh.
Situația intervine, ca de obicei, pe fondul consumului redus al zilelor de week-end, în condițiile în care producția de energie este asigurată preponderent din surse hidro (în ultimele zile Hidroelectrica a ajuns la peste 50% din producția zilnică, vinerea aceasta a ajuns și la 60%) iar sâmbătă, chiar dacă volumele nu sunt excepționale, există suficientă producție din vânt și soare – undeva la o medie orară a zilei de aproape 1.000 MW din ambele surse, potrivit prognozei de acum, desigur cu fotovoltaicul concentrat în orele de la jumătatea zilei, când este soare.
Pe de altă parte, și aici poate fi principala cauză, este foarte clar că piața românească, ca și cele din jurul nostru, sunt invadate de energie foarte ieftină, cel mai probabil de la fotovoltaicele din Germania, unde, similar cu noi, în intervalul 13-17, prețul spot este negativ.Prin mecansimul de cuplare al piețelor sport, acest preț le influențează și pe celelalte, iar energia “curge” de pe piața de cea mai ieftină spre cea mai scumpă.
În toate intervalele orare cu preț negativ din România, în rețeaua noastră intră energie din Ungaria, la o putere orară care depășește și 1.300 MW. Mare parte din ea “curge” apoi spre Bulgaria, unde s-a ajuns la un maxim orar și de 1.600 MW – circa 1.000 MW în orele cu preț negativ pe piața din România.
Citește și: