Preț uriaș la energie electrică în regim de ultimă instanță în noiembrie : 2.000 de lei/MWh. FUI desemnat este E.On

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania E.On Energie România drept furnizor de ultimă instanţă (FUI) în luna noiembrie pentru clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, potrivit unui document al ANRE. Prețul este de 2.000 de lei/MWh fără tarife și taxe. Amintim că, până la finalul lunii martie, prețul final este plafonat la 1.000 de lei/MWh.

“E.ON Energie România S.A. va prelua toţi clienţii care, în luna noiembrie 2021, ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”, arată ANRE.

Luna trecută, FUI a fost desemnată compania Electrica Furnizare, care a avut un preț de “doar” 1.125 de lei/MWh fără tarife și taxe. Așadar, în doar o lună cel mai bun preț pentru furnizarea în regim de ultimă instanță a crescut cu 77%.

E.On Energie a fost desemnată FUI în octombrie pentru că a venit cu cel mai mic preț. Urmează Electrica Furnizare, cu 2.059 de lei/MWh, CEZ Vânzare cu 2.080 lei/MWh, Enel cu 2.348 de lei și Tinmar cu 3.397 de lei/MWh.

Cine ar putea plăti acest preț enorm, în teorie

„Clienţii care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanţă şi al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienţii sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă, contractul va fi încheiat la preţul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare”, se mai precizează în documentul ANRE.

Ar putea fi preluați de FUI clienții casnici de energie electrică ce nu mai au asigurată energia electrică de la furnizorul lor. Astfel, dacă din diverse motive furnizorul anunță că nu mai poate asigura energia electrică pentru locurile de consum unde are contract, el anunță atât clienții cât și ANRE asupra acestui lucru, iar clienții trec automat în furnizare de ultimă instanță, până când își găsesc alt furnizor.

Dacă apare o astfel de situație, clienții casnici ar trebui să semneze rapid un contract nou cu alt furnizor, pentru a evita să ajungă client în regim de FUI și să plătească peste 2.000 de lei/MWh.

Preţul de ultimă instanţă nu include tarifele reglementate de distribuţie, tariful de transport – componenta de extracţie din reţea – TL, tarif serviciu sistem, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă şi taxa pe valoarea adăugată.

Prețul este plafonat, la 1.000 de lei/MWh

Amintim că, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, prețul energiei electrice pentru persoanele fizice este plafonat la nivelul de 1.000 de lei/MWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, inclusiv pentru furnizarea în regim de ultimă instanță – legea nu prevede diferențieri. Așadar, dacă E.On ajunge să preia clienți în regim de ultimă instanță, în această perioadă nu îi va putea factura cu mai mult de 1.000 de lei/MWh (dacă sunt casnici), sau 1 leu/kWh, preț final. Diferența o va primi de la bugetul de stat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *