›Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai mici din UE, dar în termeni de paritate a puterii de cumpărare, sunt printre cele mai mari.
Oficiiul European de Statistică Eurostat a publicat datele cu prețurile la energie electrică în Europa, și așa cum era previzibil, în termeni nominali prețurile plătite efectiv de populație, în condițiile în care schema de plafonare este îmcă în vigoare, sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Astfel, potrivit datelor Eurostat, cu un nivel de 14,4 eurocenți/kWh, prețul mediu plătit de clienții casnici din România este al cincilea cel mai mic dintre toate statele UE, după cele din Ungaria, Bulgaria, Malta și Croația. La polul opus, ca medie, cele mai mari prețuri sunt în Germania, Irlanda și Belgia, în această ordine.
Iată clasamentul european al prețurilor, potrivit Eurostat:
Eurostat a publicat și clasamentul prețurilor la energie electriică din UE în termeni de paritate a puterii de cumpărare.
De fiecare dată când se confruntă cu această comparație, consumatorii români aduc însă argumentul veniturilor: chiar dacă plătesc printre cele mai mici prețuri din Europa, românii spun că au salarii mici, și chiar există unele discursuri cum că de fapt am plăti cel mai mare preț din Europa.
De aceea, am ales să prezentăm și comparația prețurilor la energie electrică din punct de vedere al parității puterii de cumpărare standard (PPS – Purchase Power Parity), practic se evaluează paritatea puterii de cumpărare care exprimă echivalenţa între nivelul preţurilor exprimate în aceeaşi monedă din diferite ţări.
Din acest punct de vedere, prețurile din România exprimate în PPS (Purchasing Power Standards) sunt în partea supperioară a clasamentului european. Eurostat a grupat statele europene în șase categorii, prețurile cariind între sub 15 și peste 35 PPS pentru 100 kWh. Românbia este în a doua grupă, cu 34,3.
Iată și graficul Eurostat pe această temă: