Presiune pe ieftinirea gazului: Petrom și Romgaz, obligate să vândă și mai mult gaz ieftin, dar E.On și Engie sunt obligate să cumpere, se relaxează regulile pentru a deveni furnizor – OUG

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică o ordonanță de modificare a a legii energiei, în contextul liberalizării pieței, care schimbă regulile de pe piață, atât pentru producători, cât și pentru furnizori. Crește cantitatea de gaze ieftine care trebuie eliberate în piață, dar furnizorii actuali mari sunt obligați să le cumpere. Crește și concurența pe piața de furnizare, întrucât se relaxează condițiile pentru a deveni furnizor de gaze.

Ordonanța conține mai multe prevederi, care schimbă arhitectura pieței și are impact atât asupra celor doi producători, cât și asupra furnizorilor. Vă prezentăm, defalcat, schimbările cele mai importante

Procentul din “gas release program” crește la 40%, dar dispar obligațiile de piață centralizată

După cum se știe, în momentul de față, cei doi producători de gaze din România, Petrom și Romgaz, sunt obligați, prin legi, să vândă pe platformele de tranzacționare din România 50% din producția anuală realizată. Problema este însă că această obligație mai veche se suprapune peste una nouă, și anume deja celebrul “gas release program”, prin care aceiași doi producători, Petrom și Romgaz, trebuie să pună pe piață până la 30% din producție, timp de doi ani și jumătate, la preț de plecare la licitație stabilit de ANRE pe baza prețurilor de la Central European Gas Hub (CEGH). Acest preț este mult mai mic decât prețul reglementat de acum (68 de lei), și s-au făcut tranzacții la și la 23 de lei pentru lunile de vară care urmează și 50 de lei pentru lunile de iarnă. S-au încheiat deja tranzacții la prețuri de 30-40 de lei.

Ce se schimbă: procentul de gaze din producția internă care trebuie vândut prin acest mecanism crește de la 30% la 40%. În acest an se ia ca bază de calcul producția minus consumul propriu al Petrom și Romgaz din ce urmează să fie vândut în această perioadă, iar de la 1 ianuarie 2021 și până la finalul lui 2022, din 40 % din producția anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepția consumului tehnologic și a consumului propriu. În schimb, pentru Petrom și Romgaz se elimină obligația de a vinde pe piețele centralizate 50% din cantitatea de gaze vândute într-un an.

E.On și Engie, obligate să cumpere gazul ieftin din “gas release program”

Ce se mai schimbă: Dacă autoritățile au obligat Petrom și Romgaz să vândă mai mult gaz ieftin, prin acest program de ofertare (gas release), acum, prin acest proiect e OUG, îi obligă pe E.On și Engie să îl și cumpere.

Mai nou, furnizorii de gaze sunt obligați “să achiziţioneze gazele naturale pe care le furnizează clienţilor casnici, în condiţii de minimizare a costului resurselor alocate, pe baza unor proceduri proprii, elaborate în corelare cu prevederile art. 177, alin. (3.15), (3.16) și (3.17), care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziţie a gazelor naturale şi, în acelaşi timp, tratamentul egal şi nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziţie a gazelor naturale, în calitate de ofertanţi”.

Acel articol este exact cel referitor la programul de ofertare, deci, cu alte cuvinte, E.On și Engie, sunt obligate să cumpere gazele pentru populație din cantitățile puse pe piață de Petrom și Romgaz prin programul de ofertare, cu prețuri mai mici (cel puțin momentan), adică, pe scurt, nu mai pot veni în toate situațiile cu argumentul că nu găsesc gaze la preț mic și cu livrări pe termen lung, pentru a nu scădea prețurile finale către populație.

Poți deveni mai ușor furnizor de gaze

Potrivit legii actuale, pentru a deveni furnizor de gaz, este necesar ca operatorul  să înfiinţeze puncte unice de contact pentru informarea clienţilor casnici, care să fie situate la distanţă de maximum 50 km de locul de consum şi să ofere clienţilor finali informaţii în mod gratuit. Potrivit noii OUG, mai nou se elimină obligativitatea amplasării acelui punct la 50 km, iar el poate fi și virtual. În plus, dispare și obligația furnizorilor de a face activitatea aceasta “pe bază de contracte comerciale încheiate conform reglementărilor ANRE”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *