Prețurile solicitate pentru energia electrică cu livrare în 2022 sunt în creștere, iar tranzacțiile se fac la prețuri mai mari decât cele solicitate de producători, care sunt oricum în creștere. Dacă piața nu se “întoarce”, inclusive printr-un aport mai mare al regenerabilelor, este puțin probabil ca factura la consumator să nu crească.
În data de 6 aprilie, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, a testat piața scoțând la vânzare primele pachete de energie electrică cu livrare în orele de vârf pentru anul 2022. Compania a scos la vânzarea pe piața centralizată a contractelor bilaterale (PCCB-LE Flex), trei pachete a câte 5 MW orari, cu livrare tot anul 2022, în intervalul orar 06.00-22.00, la prețul de 335 lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM. O cantitate relativ mică, în total 62.400 MWh.
Chiar și la acest preț mare, ofertele Hidroelectrica au trezit interesul furnizorilor mari, și toată energia a fost adjudecată de Electrica Furniare, unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate din țară. Și mai interesant, la prețuri mai mari decât a cerut Hidroelectrica – pentru unul dintre pachete, Electrica a oferit chiar 345 de lei/MWh, deci cu 10 lei peste prețul solicitat, cel mai probabil pentru a fi sigură că va câștiga.
În final, Hidroelectrica a vândut energia la prețuri cuprinse între 337 și 342 lei/MWh, repetăm, pentru energie de vârf.
O zi mai târziu, în data de 7 aprilie, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a scos la vânzare o cantitate mai însemnată de energie, cu livrare în bandă. Trei pachete cu livrare de la 1 iulie 2021 până la finalul 2022, și alte trei pachete cu livrare în al doilea semestru al acestui an (1 iulie-31 decembrie 2021), de fiecare dată la o putere de 10 MW orari.
Primele trei pachete (de la 1 iulie 2021 până la finalul 2022, 10 MW orari), în total circa 395.000 MW au fost scoși la vânzare la prețul de 290 de lei/MWh. Energia s-a cumpărat din nou la prețuri peste cele solicitate (cumpărători au fost Petrom și Engie), cu 293-297 de lei.
Celelalte trei pachete (1 iulie-31 decembrie 2021, 10 MW orari), în total 132.500 MWh, au fost scoase la vânzare de producătorul nuclear la 294 de lei/MWh. La fel, Nuclearelectrica a primit prețuri peste cele solicitate, iar energia bandă cu livrare în al doilea semestru al anului s-a vândut cu prețuri cuprinse între 303 și 306 lei/MWh. Cumpărători au fost Engie și Enel.
Citește și:
Prețul spot al energiei electrice a ajuns în 2021 la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Consumatorii vor resimți scumpirile
În absența unui aport „consistent” al regenerabilelor, prețul la client va crește
Reținem așadar că energia cu livrare în perioada de vârf pentru 2022 se vinde cu 340 de lei, iar cea bandă în jurul valorii de 300 lei/MWh. Prețuri mai mari decât cele practicate până acum. E mult, e puțin și ce înseamnă acest lucru explică Sorin Elisei, director de energie și resurse la Deloitte.
“Din perspectivă regională, prețul ofertat pare în linie cu alte tranzacții – pentru produse relativ similare (vârf) și pentru aceeași perioadă (2022) înregistrate pe platforme din Ungaria sau Germania. Dacă luăm, de exemplu, în considerare prețul de pornire echivalent în EUR – respectiv 69,1 EUR/MWh (340 lei/MWh; curs de schimb 4,92 lei/EUR) și prețul ultimelor tranzacții din Ungaria (cu aceleași caracteristici) – respectiv 72,7 EUR/MWh, observăm că există o marjă de profit, chiar dacă luăm în calcul și costul capacității de export”, spune Elisei.
“Din perspectivă națională, e greu de spus acum care va fi impactul în facturile clienților finali din 2022, pentru că majoritatea lor, cel puțin cei industriali, negociază sau re-negociază contractele de furnizare a energiei electrice undeva la începutul trimestrului IV al acestui an. Dar dacă acest semnal de preț se păstrează (înțelegând că există deja oferte cu preț de pornire de peste 300 lei/MWh pentru produs bandă 2022) și vor exista furnizori care să accepte propunerile producătorilor “clasici”, atunci fără un aport consistent al regenerabilelor ne putem aștepta la ajustări de preț al energiei electrice active pentru clienții finali”, mai consideră consultanul citat.
Presiune și pe consumatorii casnici
Nu trebuie să uităm că piața pentru consumatorii casnici este liberalizată, iar furnizorii încheie contractele cu casnici pe perioade de un an de zile de livrare, în general. Acum, cele mai bune oferte pentru casnici sunt în intervalul 250-260 lei/MWh, componenta de energie activă, dacă ne referim la prețuri fixe, și nu trebuie uitat că aces preț este pentru toate intervalele de consum și conține și costul cu dezechilibrele. Este puțin probabil ca aceste prețuri să se mențină în 2022 (evident, dacă piața nu se întoarce) în condițiile în care furnizorii cumpără “banda” cu 290-300 de lei și “vârful” cu 340 de lei.
Citește și:
ANRE cere consultanță ca să legifereze accesul noilor capacități de producție la rețeaua electrică pe bază de licitație
Pai la ce altceva sa ne asteptam cu incalzirea asta globala?
Daca temperaturile cresc in medie cu 1 grad consumul scade iar maharii ce se imbogatesc din producerea si vinderea energiei pierd.
Pentru a recupera (ca doar nu vor accepta ciuntirea castigurilor), cresc pretul .
Sa nu uitam totusi ca pe langa mahari mai sunt si palmasii care trebuie platiti si de fapt mai bine asa decat sa fie concediati).