Presiune maximă pe CE Oltenia. Prețul certificatului de emisii a avut o creștere zilnică record, se prognozează valori și mai mari

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie electrică al țării în termeni de putere instalată, se confruntă cu o creștere bruscă a costurilor cu emisiile, iar prognozele sunt de creștere continuă. Alte 340 de milioane de euro ar avea de plată compania în aprilie la acest preț, dacă prognozele se adeveresc și dacă nu a cumpărat între timp din certificate și se pune întrebarea cât poate fi susținut chiar și în condițiile în care compania beneficiază de ajutor de stat.

Prețul certificatului de carbon pe bursa ICE ECX din Londra a a deschis ziua de marți la prețul de 34,97 euro/tona de CO2 și a crescut până la 37,11 euro până la ora 14, potrivit unei informări a Carbon Expert, o companie românească de consultanţă în domeniu.

Un record zilnic, potrivit aceleiași surse, iar estimările sunt de creștere și mai mare.

“Certificatul EUA a crescut cu 6,5% marți, 02.02.2021, acesta fiind un nou record de creștere în aceeași zi. Deschiderea licitațiilor de pe piata primara EEX si raportările fondurilor de investiții asupra tranzactțiilor din ianuarie au determinat această tendință de creștere a prețului. Vineri, 29.01.2021, Carbon Pulse publica o estimare a unui trader internațional care prezicea preturi de 40  de euro /tCO2 la sfârșitul primului trimestru. Este posibil sa asistăm, însă, chiar mai devreme la creșterea prețului până la acest prag”, spun cei de la Carbon Expert.

Cea mai afectată companie din România în acest context este Complexul Energetic Oltenia, producător semnificativ de energie electrică din cărbune. Compania trebuie să cumpere, până la 30 aprilie 2021, certificatele de emisii aferente producției de energie electrică a anului 2020. În condițiile în care CE Oltenia a avut un an 2020 greu, mai ales în prima lui jumătate, bugetul rectificat al companiei prevede o producție estimată de energie electrică de circa 8,5 TWh în 2020.

Cum compania trebuie să cumpere un certificat pentru fiecare MWh produs, rezultă că, la acest preț de 40 de euro, CEO ar trebui să plătească la finalul lui aprilie 2020, 340 de milioane de euro, în situația în care, evident, nu a cumpărat din ele până acum, la prețuri mai mici, dacă prețul se menține.

De fapt, în situația în care trece printr-o perioadă dificilă, nici în acest an nu va plăti compania toți acești bani, cum nu a făcut-o nici anul trecut, însă pentru asta este nevoie ca programul de restructurare, care presupune inclusiv ajutoare de stat de la Guvernul României, să fie aprobat de Comisia Europeană. Potrivit unor surse din piață, acest acord este aproape de a fi obținut, dar nu există încă o confirmare oficială pe acestă temă.

Guvernul a adoptat în noiembrie 2020 un memorandum, prin care se angajează să susţină, prin bugetul de stat, schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, în valoare de 1,326 miliarde de euro, până în 2025, care include și cei circa 250 de milioane de euro plătite deja companiei, pentru anul trecut. Însă, dacă prețul certificatelor de emisii va continua să crească, este posibil ca sumele de la bugetul de stat să nu ajungă, chiar în condițiile în care prețul energiei electrice în piață este mai mare față de anul trecut.

Planul de decarbonare propus spre aprobare Comisiei Europene, care urmează să fie implementat în perioada 2021-2025, presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă şi cu gaze în portofoliul companiei, astfel: construcţia a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725MW; reabilitarea şi modernizarea microhidrocentralei cu putere instalată de 10MW de la SE Turceni; construcţia unei centrale electrice de circa 475MW pe gaz natural la SE Turceni; construcţia unei centrale electrice de circa 850MW pe gaz natural la SE Işalniţa.

„Capacitatea totală instalată de producţie de energie electrică va ajunge de la 3.570 MW, în 2020, la 3.094 MW în 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungând la 50% din capacitatea totală” , a explicat conducerea CEO.

CE Oltenia este al doilea poducător de energie electrică din țară, în termeni de putere instalată, după Hidroelectrica.

Compania grupează centralele pe lignit Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, și 11 cariere miniere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *