Premierul Viorica Dăncilă a convocat, pentru miercuri, o şedinţă operativă cu responsabilii din energie, la care urmează să participe miniştrii Energiei şi cel al Economiei pentru o analiză asupra stării sistemului energetic naţional, în contextul nemulţumirilor exprimate de angajaţii de la Complexul Energetic Oltenia, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.
La reuniunea convocată de premier pentru ora 12,00, la Palatul Victoria, urmează să participe şi reprezentanţi ai conducerii CE Oltenia şi ai celorlalte companii energetice. Potrivit unor surse din piaţă, directorul CEO, Sorin Boza, este deja în drum spre Bucureşti.
România importă aproape constant în orele de zi energie electrică. Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă, deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute.
Piaţa de energie de la noi, oricum afectatată de lipsa capacităţilor de generare care nu pot să susţină un consum de 9.000 MWh (şi de unele avarii la grupurile funcţionale) , ca cel din aceste zile, ar putea fi afectată în viitorul apropiat şi de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, care au întrerupt spontan lucrul în toate carierele, cerând salarii cu până la 45% mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Administraţia a oferit o creştere salarială de doar 12% iar minerii nu au reluat livrările până la această oră. Noaptea trecută, conducerea CEO a mărit oferta, care a ajuns la 700 de lei brut pentru fiecare miner, dar greva tot nu a încetat
Conducerea companiei, care iarna este în mod tradiţional cel mai mare producător de energie în condiţii deosebite (apă şi vânt puţine, fotovoltaic diminuat) spunea acum câteva zile că încă nu a oprit încă niciun grup energetic iar actuelele rezerve de cărbune vor mai ajunge până la sfârşitul săptămânii. Totuşi, acum centralele pe cărbune merg la o putere de circa 1.700 MW, în condiţiile în care, traditional, funcţionau la peste 2.000