
Energia solară a devenit pentru prima data, în iunie, prima sursă de electricitate din Uniunea Europeană, depășind energia nucleară și eoliană, în timp ce contribuția cărbunelui a scăzut la un nivel minim istoric, potrivit datelor publicate joi de think-tank-ul energetic Ember, citate de Reuters.
Energia solară a generat 22,1% din electricitatea din UE luna trecută, față de 18,9% în aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul unui nivel record de ore însorite și al continuării instalării de panouri fotovoltaice, ceea ce a dus producția la 45,4 terawați-oră (TWh). Energia nucleară a contribuit cu 21,8%, iar cea eoliană cu 15,8%.
Ember a precizat că cel puțin 13 țări din UE – inclusiv Germania, Spania și Țările de Jos – au înregistrat în iunie cel mai ridicat nivel lunar de producție solară din istorie.
„Această bornă arată cât de rapid se transformă sistemul energetic al UE”, a declarat Chris Rosslowe, analist principal în energie la Ember și autorul principal al raportului. „Energia solară intervine exact când este mai mare nevoie – în timpul valurilor de căldură din vară și la orele de vârf ale consumului.”
Ponderea cărbunelui în mixul de electricitate al UE a scăzut în iunie la un minim istoric de 6,1%, comparativ cu 8,8% în aceeași lună din 2024, cu o scădere de 28% a producției față de anul precedent. Germania și Polonia, care împreună au generat aproape 80% din energia electrică produsă pe bază de cărbune în blocul comunitar, au înregistrat și ele minime istorice lunare. Cărbunele a reprezentat 12,4% din mixul energetic al Germaniei și 42,9% în cazul Poloniei. Spania, care este aproape de eliminarea completă a cărbunelui, a produs doar 0,6% din energia sa electrică din această sursă în aceeași perioadă.
Energia eoliană a înregistrat, de asemenea, noi recorduri în lunile mai și iunie, după o perioadă slabă la începutul anului din cauza condițiilor nefavorabile de vânt.
Totuși, în ciuda nivelurilor record de producție solară și eoliană din iunie, utilizarea combustibililor fosili în prima jumătate a anului 2025 a crescut cu 13% față de anul trecut, determinată de o creștere de 19% a producției de energie pe bază de gaz, pentru a compensa nivelurile slabe ale hidroenergiei și vântului de la începutul anului.
Cererea de electricitate în UE a crescut cu 2,2% în prima jumătate a anului, cinci din primele șase luni înregistrând creșteri anuale.
Următoarea provocare pentru sistemul energetic european este extinderea capacității de stocare prin baterii și creșterea flexibilității rețelelor, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili în afara orelor de producție solară, se mai arată în raportul Ember.