Premieră: Șeful Petrom anunță posibilitatea de a renunța la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Cere insistent schimbarea rapidă a legii offshore

Conducerea Petrom evocă, în premieră, posibilitatea de a renunța la dezvoltarea proiectului Neptun Deep, dacă autoritățile nu schimbă repede legislația care să poată permite extracția gazelor, în condițiile în care oricum condițiile de pe piața europeană s-au deteriorat pentru producătorii de gaze.

În mod absolut neuzual, Cristina Verchere, CEO al Petrom, a declarat, în termeni foarte clari și în conferință de presă că, dacă autoritățile mai întîrzie cu noua legislație offshore, compania petrolieră ar putea renunța la proiectul Neptun Deep, inclusiv în noul context european care devine din ce în ce mai provocator pentru producătorii de gaze. “Trecem de la “când”, la “dacă”, a spus Verchere.

Iată declarația directorului general al companiei pe această temă

“În primul rând, cred că am vorbit în multe rânduri despre condițiile preliminare, le voi mentiona rapid: stabilitate, termeni competitivi, piață liberalizată a gazelor naturale și infrastructură cheie pentru gaze. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piață liberalizată, așa că acest lucru este binevenit.

Avem nevoie de modificări ale Legii Offshore. Înțelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. (…) Am spus mereu că Marea Neagră este despre „când”, deoarece este o resursă descoperită și evaluată și stă la baza securității energetice a României. Dar putem vedea că se schimbă contextul.

Presiunea de mediu crește, am vorbit despre Green Deal, despre ce anume înseamnă, vedem dezbaterile din jurul finanțării proiectelor de gaze. În absența unei modificări a legii offshore, mă tem, pentru prima dată, că trecem de la „când” la „dacă”. Iar acest lucru ar fi o pierdere uriașă pentru România. De aceea, avem nevoie de urgentare în această direcție. Îndemnăm autoritățile să facă modificările de care avem nevoie, astfel încât cu adevărat să putem merge mai departe și să incepem acest proiect și să aducem, în cele din urmă, gazul în România și veniturile statului care vin odată cu acesta.

Așadar, așteptăm să vedem această primă etapă, să fie depusă în Parlament”.

Este pentru prima dată când conducerea companiei petroliere enunță posibilitatea de a abandona proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagră. Tot timpul, oficialii Petrom au spus că așteaptă schimbarea cadrului de reglementare astfel încât să se creeze condițiile pentru a se lua în sfârșit decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep și și-au manifestat optimismul că exploatarea gazelor va începe.

Un alt guvern oscilant

În ultima sa declarație pe această temă, ministrul Economiei, acum demis, Virgil Popescu, a reluat ideea unei noi legi offshore, cea de care depinde de altfel decizia investitorilor, dar care să aibă acordul tuturor forțelor politice. Adică ce a spus de mai multă vreme, dar fără a arăta și detaliile noului proiect de lege, în condițiile în care nu și-a mai asumat vechiul proiect de modificare, elaborat în ultima perioadă a guvernării Dăncilă și care a fost salutat de investitori.

“Sunt discuţii la nivel de grup parlamentar şi când le vom finaliza vom spune public acest lucru. Trebuie să existe consens din partea tuturor să deblocăm investiţiile din Marea Neagră. Începe sesiunea parlamentară la 1 februarie. De atunci putem discuta în Parlament despre acest aspect. Dacă în această sesiune parlamentară legea va fi aprobată, putem discuta despre scoaterea gazelor din Marea Neagră la nivelul anului 2022”, a declarat Virgil Popescu, într-un interviu acordat Hotnews la finalul lunii trecute.

El a spus că sunt în discuţie două teme: sistemul de deducere a investiţiilor operatorilor şi pragurile de taxare pentru veniturile suplimentare, care fac traxarea mai dură decât pentru exploatarea gazelor de pe uscat, lucru cu care nu este de acord.

Ministrul a mai afirmat că liberalii au voinţa politică pentru a se exploata gazele din Marea Neagră, şi spune că şi celelalte forţe politice îşi doresc acest lucru.” Dacă mai stăm mult cu gazul din Marea Neagră, s-ar putea să nu mai aibă aceeași valoare pe care o are acum. Să scoatem gazul din Marea Neagră și să îl consumăm în special din România!, a spus ministrul, care a insistat asupra faptului că există mai multe proiecte de centrale electrice pe gaze, şi “nu poţi să faci aceste investiţii cu gaze din import”.

Șeful OMV vorbește despre o nouă amânare

Directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, a declarat joi că proiectul offshore Neptun din România va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunţul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participaţiei sale de 50% la acest proiect, transmite agenţia de presă APA.

Rainer Seele a subliniat însă că vânzarea participaţiei deţinute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu au apărut noi parteneri.

„Nici măcar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, dacă sunt interesaţi să preia această participaţie”, a spus Seele.

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom (50% fiecare), unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi Petrom trebuia să anunţe încă de anul trecut dacă vor lua decizia finală de investiţie în privinţa exploatării comerciale, dar decizia a fost amânată de faptul că legea offshore, care stabilea cardul de reglementare şi de taxare, a fost adoptată prea târziu şi a crescut povara fiscală asupra companiilor. Exxon şi Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari în explorările din Marea Neagră, iar Exxon a anunțat că intenționează să vândă participaţia sa.Carlyle a anunțat că a luat decizia de investiție, dar a condiționat viitoarele livrări de schimbarea cadrului legislativ.

1 Comment

  1. Pe moment gazele alea stau bine unde sunt cat timp pretul pe piata globala e la pamant si va ramane asa minim 2-3 ani. Pe moment Green Deal sunt doar vorbe-n vant si pana nu vedem accelerari serioase la instalarea de regenerabile (5X mai multa capacitate pe an) consumul de gaze naturale va continua sa creasca. Pe trendul din ultimii ani vor ramane rusii fara gaze pt export pana sa scape UE nevoiea de gaze. Si asta nu e chiar o gluma, pentru NET ZERO mai intai trebuie sa scape de carbune si dupa de petrol si abia dupa vor intra in discutie gazele naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *