Astăzi, parcurile fotovoltiace dispecerizabile din România au înregistrat, la miezul zilei, o producție instananee de peste 1.000 MW, pentru prima dată în istoria Sistemului Energetic Național, potrivit datelor noastre.
La ora 13.20, fotovoltaicele din România produceau la o putere de 1.026 MW, potrivit datelor Transelectrica – cea mai mare înregistrată azi. Din datele noastre, este pentru prima dată când, în România, prducția instanee a fotovoltaicelor depășește 1.000 MW.
La acea oră, fotovoltaicele erau a treia sursă de energie a țării, după centralele pe gae, centralele hidro și centrala nucleară de la Cernavodă. În condițiile unui consum mic în intervalele orare în care a strălucit (doar puțin peste 6.000 MW la momentul vârfului de producție din solar), România a fost exportator de energie electrică. Datele în detaliu pot fi văzute în graficul de mai jos:
Potrivit datelor ANRE, capacitate instalată dispecerizabilă în fotovoltaic este acum în România de 1.600 MW.
La aceasta se adaugă însă și capacități de circa 1.400 MW ale celor peste 110.000 de prosumatori din România, a căror producție nu este dispecerizabilă și nici măsurată. Cu siguranță însă acest lucru s-a văzut, dat fiind consumul dispecerizat al SEM din orele cu soare, de doar 6.000 MW.