Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, și al doilea producător de gaze al țării, a făcut anul trecut o tranzacție inedită, care, prin unele elemente, constituie o premieră pentru companie.
Potrivit unor surse din piața de gaze, Petrom a cumpărat o cantitate de 50 de milioane de meri cubi de gaz natural lichefiat (LNG), cu livrare în terminalul LNG din Grecia. Gazul a fost cumpărat în Norvegia, și a sosit în terminalul LNG din Grecia în noiembrie 2019.
Petrom nu a transportat acel gaz în România, pentru a fi consumat pe piața noastră, ci a făcut o tranzacție swap cu Gazprom. Petrom a cedat gazele gigantului rus, care avea nevoie de gaz în Grecia, pentru un consumator de acolo, în schimb a primit gaze de la Gazprom în România, pe care le-a folosit pentru clienții săi din România. A fost un swap “gaz-pe gaz”, care nu a implicat bani. Tranzacția ar fi fost benefică pentru ambele părți pentru că s-a evitat plata tarifelor de transport, pe de o parte, și, pe de altă parte, gazul primit de Petrom de la Gazprom în România a avut un preț mai mic decât cel uzual pentru piața noastră, dacă ar fi fost livrat prin conducta transbalcanică, pentru că în acest ultim caz prețul ar fi fost indexat cu prețul petrolului.
Este pentru prima dată când Petrom cumpără LNG, în condițiile în care importurile de gaze ale României au crescut accentuat în 2019, iar în România nu există un terminal de LNG.
Petrom a raportat pentru ultimul trimestru al anului 2019 vânzări de gaze de 17,1 TWh.Cantitatea este cu 75% mai mare decât cantitatea de gaze vândută în aceeași perioadă a anului trecut (9,74 TWh). Cum producția de gaze a companiei nu a crescut, ba dimpotrivă, a scăzut (80.000 barili echivalent petrol pe zi, în ultimul trimestru din 2019, față de 84 de milioane în același trimestru din 2018) este clar că majorarea vânzărilor s-a făcut pe seama importurilor de gaze pe pe care le-a făcut Petrom pentru a satisface cererea clienților din România.
Petrom este controlată de compania austriacă OMV.