Premieră în România: Transelectrica anunță prima baterie din SEN cu care se face reglajul secundar frevcență-putere

Operatorul rețelei naționale și a sistemului energetic anunță că, după finalizatea testelor, în premieră în România, o instalație de stocare s-a calificat să asigure reglajul secundar al SEN

Iată anunțul Transelectrica, făcut pe pagina de facebook a companiei:

“Vă anunțăm că am finalizat testele de integrare a instalației de stocare cu baterii de acumulatoare în platforma Pieței de Echilibrare și în sistemul de conducere operativă a Sistemului Electroenergetic Național (EMS – SCADA).

Instalația de stocare a fost calificată pentru furnizarea de servicii de echilibrare și poate funcționa în reglaj secundar frecvență – putere, cu comandă automată de la Dispecerul Energetic Național. Datele sunt disponibile pe website-ul Transelectrica, fiind în proces de îmbunătățire. Conceptul a fost dezvoltat de către Transelectrica, cu sprijinul Teletrans, filiala a Companiei.

Acest demers realizat în premieră este fundamental pentru sectorul energetic național, cu un rol esențial în susținerea eforturilor de integrare a centralelor electrice din surse regenerabile.

Mulțumim pentru suportul și profesionalismul demonstrate de experții Teletrans în procesul de integrare și, în egală măsură, mulțumim investitorului în instalația de stocare!

Această premieră reprezintă un pas important în abordarea sustenabilă a noilor provocări ale sistemului electroenergetic național, în contextul evoluțiilor actuale ale sectorului, pentru asigurarea siguranței sistemului. Totodată, creează premisele necesare accesului investitorilor în unități de stocare a energiei electrice”

După cum am relatat încă de luna trecută, instalația de stocare este construită și operată de o companie cu capital austriac lângă București, și este deja în operare comercială, fiind atunci în teste cu Transelectrica pentru a asigura atunci servicii de reglaj.

Gerhard Lipkovich, director pe România al LSG Group, compania care, prin firma locală Megalodon Storage SRL a dezvoltat, împreună cu o altă companie austriacă, unitatea de stocare în nordul Bucureștiului, ne-a declarant atunci  că bateria va funcționa pentru reglajul secundar al sistemului energetic, cel mai probabil începând cu luna iunie. Iată că termenul a fost respectat.

Instalația de stocare are o putere maximă de 7MW și o capacitate de încărcare/descărcare de 6 MWh, este deja amplasată în localitatea Căciulați din județul Ilfov, la nord de București, și este operațională.

“Instalația a fost racordată anul trecut în octombrie la rețeaua de distribuție a Enel. Investiția a început acum un an și a intrat în operare comercială de la 1 ianuarie 2023 – funcționăm pe piața intraday, încărcăm noaptea bateria și o descărcăm ziua. Am dorit să intrăm în piața serviciilor de sistem la Transelectrica, și ne-am calificat la reglajul secundar și terțiar”, ne-a spus Lipkovich, prezent la evenimentul  “2023 Romanian Solar Summit”.

El a mai spus că bateria Litiu-Ion este românească, produsă de Prime Techologies, în fabrica de la Cernica, de lângă București.

Reglajul secundar al SEN presupune un reglaj automat centralizat al frecvenţei (puterii de schimb cu corecţia de frecvenţă) pentru aducerea frecvenţei/puterii de schimb la valorile de consemn în cel mult 15 minute.

 

1 Comment

  1. asteptam cu mare interes proba timpului si validarea economico-ecologica a solutiei! dorim mult succes unor astfel de proiecte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *