Premieră în rapoartele Petrom: apar costurile cu dezafectarea rafinăriei Arpechim, care au fost provizionate

Petrom a prezentat rezultatele financiare la nouă luni și, dincolo de informațiile obișnuite, apare în premieră o referire la costurile de decontaminare a sitului fostei rafinării și platforme petrochimice Arpechim Pitești, care a fost închisă în 2011: 246 de milioane de lei

“Elementele speciale cuprind cheltuieli nete în valoare de (246) mil. lei, în principal aferente costurilor viitoare estimate pentru remedierea solului în legatură cu rafinaria Arpechim”, se arată în comunicatul emis cu ocazia prezentării rezultatelor.

Petrom a închis Arpechim în 2011 din rațiuni economice (în 2010 a funcționat doar trei luni) anunțând că nu a găsit un cumpărător viabil. Compania a anunat că o parte din failități vor fi folosite pentru un terminal de produse petroliere, iar restul instalațiilor vor fi dezafectate. Compania a solicitat și o autorizație de demolare, dar  demolarea nu a început încă, în condițiile în care cererea a fost depusă în anul 2015.

„În trimestrul trei, au fost obtinute rezultatele preliminare ale unui studiu de mediu efectuat de un expert terț, asupra unei părți din platforma Arpechim și, în baza acestuia, s-a putut realiza o estimare asupra costurilor viitoare de mediu pentru intregul Arpechim, fiind constituit un provizion pentru remedierea solului în legatura cu rafinaria Arpechim în valoare de 221 milioane lei”, ne-au declarat reprezentanții companiei.

În mod normal, potrivit contractului de privatizare, costurile cu decontaminarea cauzate de poluarea istorică trebuie recuperate de la statul român, dar acest lucru nu este cert. Petrom a făcut deja mai multe lucrări de ecologizare, pe care însă statul român nu le-a decontat, motiv pentru care OMV a inițiat un proces de arbitraj, care este însă suspendat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *