Premieră: În prima jumătate a anului, producția de electricitate din vânt și soare a depășit nuclearul în Statele Unite, pentru prima dată în istorie

Pentru prima dată în istorie, producția de electricitate dispecerizabilă din SUA din sursă solară și eoliană a depășit producția de energie a centralelor nucleare în prima jumătate a anului 2024, potrivit datelor Ember, citate de editorialistul Reuters Gavin Maguire și preluate de OilPrice.

Producția de electricitate a parcurilor eoliene și fotovoltaice  a atins un nivel record de 401,4 terawați-oră (TWh) între ianuarie și iunie 2024. Astfel, a depășit cei 390,5 TWh de energie produsă de centralele nucleare, arată datele Ember.

Producția de energie solară a crescut cu 30%, iar producția de energie eoliană a crescut cu 10% în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În 2023, energia nucleară a reprezentat 18,6% din producția de energie electrică din SUA, în timp ce producția de energie eoliană a avut o pondere de 10,2%, iar energia solară a reprezentat 3,9%, conform datelor pentru 2023 ale Administrației americane pentru informații energetice (EIA). Ember a estimat că ponderea energiei eoliene și solare a crescut la 16 % în 2023, când energia nucleară era încă cea mai mare sursă de energie electrică cu emisii reduse de carbon în SUA.

Însă extinderea capacității de energie regenerabilă și producția record de energie solară și eoliană au ajutat regenerabilele să depășească energia nucleară în prima jumătate a acestui an.

La începutul anului 2024, EIA a estimat că regenerabilele vor fi cele c creșterea producției de energie electrică din SUA în următorii doi ani.   Ca urmare a intrării în funcțiune a noilor proiecte solare în acest an, administrația a prevăzut că producția de energie solară din SUA va crește cu 75%, de la 163 TWh în 2023 la 286 TWh în 2025. De asemenea, EIA se așteaptă ca producția de energie eoliană să crească cu 11%, de la 430 TWh  2023 la 476 în 2025.

În 2023, toate sursele regenerabile – eoliană, solară, hidro, biomasă și geotermală – au reprezentat 22% din producția de energie electrică a Statelor Unite

1 Comment

  1. Trebuie reținute două aspecte. Primul aspect. Energia eoliană și fotovoltaică, doar ele, nu vor putea asigura consumul populației sau economiei. Cu atât mai puțin pe ambele simultan. Mai avem energia hidraulică și mareică, dar pe care nu orice țară le pot utiliza din cauza reliefului și / sau a lipsei țărmurilor. Al doilea aspect. Trebuie investit în producție de hidrogen verde, pentru că propulsia cu hidrogen face pași importanți, iar viitorul este foarte promițător.
    În altă ordine de idei, la energia nucleară trebuie renunțat într-o proporție cât mai mare, pentru că renunțarea totală este imposibilă. Omenirea nu realizează niciun deziderat dacă reduce emisiile de carbon, dar se pune singură în pericol cu centrale nucleare. Este suficient ca odată la douăzeci de ani să se întâmple un incident ca la Fukushima sau Cernobîl – sper să fi scris corect – iar omenirea și-a asigurat propria dispariție.
    Deși personal cred că este prea târziu, soluția ar putea fi acțiuni simultane nu doar în domeniul energiilor regenerabile, ci și acțiuni de împădurire și reîmpădurire. De ce? Pădurea este cel mai eficient și ieftin ”rezervor” de stocare a carbonului. Este cel mai ieftin pentru că în schimb, generează oxigen. Nu vreau să par ”extremist ecologic” dar nu trebuie uitat oceanul planetar, din care luăm prea repede și prea multe resurse alimentare, fără a-i lăsa posibilitate regenerării. Nu mai spun că-l poluăm într-un ritm și un mod greu de imaginat. Accidente precum Exxon Valdez, au distrus iremediabil anumite zone. Nu mai spun de oamenii care au murit în accidente cu tancuri petroliere sau platforme petroliere.
    Să auzim numai de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *