Pentru prima dată, în Europa producția de energie electrică din surse eoliene a depășit-o pe cea din centralele pe cărbune în ultimul trimestru al anului 2023, marcând asfel o etapă cheie pentru eforturile regionale de tranziție energetică, se arată într-un comentariu publicat de Reuters.
Companiile de utilități din Europa au generat o cantitate record de 193 de terawați oră (TWh) de electricitate de pe site-urile eoliene în intervalul octombrie-decembrie 2023, comparativ cu o producție de 184 TWh de la centralele pe cărbune, arată datele think tank-ului Ember, citată de Reuters.
Producția de energie eoliană din ultimul trimestru al anului 2023 a fost cu aproximativ 20% mai mare decât în același trimestru din 2022 și a venit în pofida regreselor generalizate pentru sectorul eolian în 2023 din cauza costurilor ridicate ale forței de muncă, materialelor și finanțării.
Noile măsuri de sprijin politic convenite de Bruxelles la sfârșitul anului 2023, inclusiv finanțarea pentru producătorii de turbine și termenele de autorizare mai scurte pentru dezvoltatori, ar trebui să contribuie la stimularea în continuare a producției regionale de energie eoliană în 2024 și ar putea, eventual, să lărgească avansul energiei eoliene față de cărbune în viitor, mai arată comentariul.
Revenirea cărbunelui
În timp ce în Europa se așteaptă să se suplimenteze capacitatea de producție eoliană în 2024 și în anii următori, perspectivele privind producția de energie pe bază de cărbune sunt mai puțin clare și vor fi un factor-cheie pentru a determina cât de durabil poate fi avansul energiei eoliene în fața cărbunelui.
În special, datele de producțe de energie pe cărbune din Germania, Polonia și Turcia – care reprezintă aproximativ jumătate din producția totală de energie pe cărbune din Europa – vor fi esențiale pentru a determina dacă Europa în ansamblu poate susține impulsul recent de energie verde, îndepărtându-se de combustibilii fosili.
Toți cei trei mari consumatori de cărbune din Europa au redus utilizarea cărbunelui în producția de energie la minime multianuale în prima jumătate a anului 2023, deoarece activitatea industrială regională slabă a redus cererea globală de energie chiar în momentul în care companiile de utilități au livrat mai multă energie regenerabilă.
Cu toate acestea, fiecare țară a accelerat apoi producția de energie pe bază de cărbune în ultimele luni ale anului 2023, pe măsură ce cererea de încălzire a crescut, deși producția totală de energie pe bază de cărbune din fiecare țară rămâne cu mult sub vârfurile anterioare.
Pe viitor, activitatea economică va fi principalul factor în ceea ce privește cantitatea de cărbune utilizată în generarea de energie în fiecare țară.
Dacă activitatea din industria prelucrătoare se va extinde în 2024, așa cum este încurajată în fiecare țară de politicile de sprijin guvernamental, atunci consumul global de energie electrică va crește și el și va forța probabil producătorii de energie electrică să crească producția din centralele pe bază de combustibili fosili, alături de sursele regenerabile.
Mai ales redresarea industriei “grele”, în special fabricile de produse chimice, oțel și îngrășăminte, va pune probabil presiune asupra sistemelor energetice naționale și va necesita un aport mai mare din partea centralelor pe bază de cărbune și gaze naturale pentru a face față creșterii consumului de energie al acestor industrii.
Acestea fiind spuse, în cazul în care activitatea industrială regională va rămâne atenuată în 2024 în ciuda eforturilor de stimulare în curs de desfășurare ale guvernelor, atunci cererea globală de energie va rămâne sub vârfurile anterioare și va permite firmelor producătoare de energie electrică să continue să ridice proporția de energie electrică din surse regenerabile în mixul de producție.
Momentul vântului
Indiferent de evoluția consumului și a activității industriale europene în 2024, se așteaptă ca dezvoltatorii de energie să accelereze construcția de proiecte eoliene și conectarea la rețea în 2024, în special în cadrul unor piețe-cheie precum Germania, Regatul Unit, Spania, Franța și Danemarca.
În plus, mai multe licitații guvernamentale pentru noi capacități eoliene – atât pe uscat, cât și offshore – sunt așteptate în 2024, în urma acordurilor politice regionale ale Uniunii Europene parafate anul trecut în urma unor eșecuri în lanț suferite de companiile din industria eoliană.
Germania plănuiește o licitație pentru 8 GW de noi capacități offshore în 2024, în timp ce Danemarca este așteptată să înceapă licitațiile pentru un total de 9 GW de proiecte offshore în acest an, potrivit S&P Global.
Franța își va spori, de asemenea, amprenta în domeniul energiei eoliene în următorul an, prin susținerea construcției a două parcuri eoliene offshore plutitoare cu o capacitate totală de până la 280 MW.
Pe măsură ce aceste proiecte și altele anunțate vor fi puse în funcțiune, ele vor ridica și mai mult producția totală de energie eoliană din Europa dincolo de cei 604 TWh produși în tot anul 2023 și vor ajuta regiunea să își continue creșterea din sectorul producției de energie verde
Pe termen scurt, producția europeană de energie electrică pe bază de cărbune ar putea, de asemenea, mai crească pe măsură ce activitatea industrială își revine, dar dacă producătorii de electricitate reușesc să dezvolte până la punerea în funcțiune proiectele de dezvoltare planificate, energia eoliană pare să eclipseze în mod constant energia pe bază de cărbune în mixul de producție de energie electrică din Europa pe termen lung.
Răbdare,puțina rabdare! Tranziția nu se face brusc,chiar să întorci un autobuz în stradă,faci sase- șapte manevre! Ideologii ” ambițiosi” cu Green dealul lor ” cai verzi pe pereți” fac mai mult rău decât bine,unei tendințe normale,reducerea noxelor.( Amprentei de carbon,să nu se strofocheze postacii) . Dacă observăm sine ira et studio dezbaterile și rezultatul COP 28 deducem că graba strica treabă. Concret ,UE va ieși din top ten in toate clasamentele posibile dacă merge pe mâna ideologilor neomarxiștii rupți de realitate de la BXL . Festina lente,dar toată lumea,că unii scot gazele de șist prin fracturare hidraulică,procedeu murdar,gaze negre,le lichefiază,le pun pe vase gigant,zdranga,zdranga pe oceane,le aduc apoi din nou în stare gazoasă pentru transportul prin conducte prin UE. La preturi de 3- 5 ori mai mari,care vor ucide mii de activități cu profituri pe muchie. Cum față de care mai mari prețurile? Față de cele scoase nu prin fracturare din șisturile bituminoase și aduse în Germania prin distrusele conducte Nord Stream . Asta da,înverzirea Europei,asta da viitor al blocului UE!