Premieră: Electrica a cumpărat un parc fotovoltaic din Giurgiu și devine producător de energie electrică, din surse regenerabile

Electrica Furnizare S.A., parte a Grupului Electrica, anunță intrarea pe piața de producție de energie electrică prin semnarea unui contract de vânzare-cumpărare cu Raylexo Limited și Long Bridge Management și Administrare S.R.L. în vederea achiziționării Parcului Fotovoltaic Stănești, din județul Giurgiu, deținut de firma Long Bridge Millenium SRL, arată compania într-un comunicat

Cu o capacitate instalată de 7,5 MW și o capacitate de funcționare limitată la 6,8 MW, Parcul fotovoltaic Stănești este amplasat pe o suprafață de 17,5 ha și a fost construit în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, începând să injecteze energie electrică în rețea din luna februarie 2013.

Finalizarea tranzacției și transferul titlului de proprietate asupra părților sociale către Electrica Furnizare S.A. sunt supuse îndeplinirii condițiilor suspensive agreate de părți, precum și a formalităților relevante. Prețul de cumpărare va fi determinat la data finalizării tranzacției, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare.

Achiziția realizată de Electrica Furnizare S.A., lider pe piața de furnizare de energie electrică din România, este un prim pas pentru atingerea obiectivului de dezvoltare pe verticală a Grupului Electrica, prin intrarea pe piața de producție de energie electrică, în special din surse regenerabile. În această tranzacție, Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanți, condusă de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL și Volciuc-Ionescu SPRL.

“Extinderea pe lanțul valoric al energiei electrice, în special în zona de producție din surse regenerabile, reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Strategiei Grupului Electrica pentru intervalul 2019-2023. Preconizăm că astfel de achiziții ne vor ajuta să atingem sinergii importante, continuând optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului și în această direcție, în plus față de procesul actual de transformare organizațională.

Conştientizăm importanţa decarbonizării sectorului energetic și suntem preocupați de o dezvoltare sustenabilă a afacerii, în special în contextul noii provocări lansate de Comisia Europeană pentru statele membre – Green Deal sau Noul pact ecologic. Cel puțin pentru următoarea decadă, sustenabilitatea înseamnă cu siguranță să fim green în domeniul producției, pentru că Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, până în 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile să depășească 30%. Desigur, dezvoltarea sustenabilă înseamnă pentru noi și faptul că ne preocupă ca astfel de proiecte să aducă plus valoarea estimată pentru afacere și investitori, consolidând rezultatele Grupului Electrica. În acest sens, analizăm în continuare și alte potențiale oportunități de creștere anorganică, în concordanță cu strategia noastră”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

 

Electrica Furnizare, filiala de furnizare energie electrică și gaze naturale a Grupului Electrica, oferă servicii la un număr de aproximativ 3,6 milioane de clienți finali, atât în regim de ultimă instanță, cât și pe piața concurențială. Compania deţine licenţă pentru desfășurarea activității de furnizare energie electrică ṣi gaze naturale pe întreg teritoriul țării.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creștere cu 2% față de T1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare este lider de piață cu o cotă totală de piață de 19,83%, având o cotă de 53,15% pe piața reglementată și de 11,64% pe piața concurențială (conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *