Premier Energy vizează o capacitate de 1,5 GW în regenerabil în România în următorii doi-trei ani

Furnizorul gaze naturale şi energie electrică Premier Energy intenţionează ca în următorii doi-trei ani să îşi majoreze cu 50% capacităţile de producţie de energie regenerabilă din România, până la 1,5 GW, şi în paralel să continue să investească în Republica Moldova, au declarat marţi pentru Reuters directorii companiei cu sediul la Bucureşti, transmite Agerpres.

În prezent, Premier Energy, companie controlată de holdingul ceh Emma Capital, are în România proiecte verzi cu o capacitate de 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare, şi care sunt împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.

Aceeaşi companie a construit anul trecut un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova şi vrea să adauge alţi 20 de MW în 2024. Premier Energy este al treilea mare distribuitor de gaze din România şi cel mai mare furnizor şi distribuitor de electricitate din Republica Moldova.

„Cea mai mare creştere este în domeniul producţiei şi furnizării de electricitate. Şi asta va continua să fie o zonă pe care ne vom concentra în termeni de creştere”, a declarat directorul financiar de la Premier Energy, Peter Stohr.

România vrea să îşi reducă emisiile de carbon pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE şi a-şi consolida securitatea energetică, o problemă care a devenit mai acută după invazia rusească din Ucraina. În calitate de ţară membră UE, România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032, şi să îl înlocuiască cu gaze naturale, energie nucleară şi energie regenerabilă.

Directorul general de la Premier Energy, Jose Garza, a spus că lipsa de PPA-uri (contracte de achiziţie de energie pe termen lung) cu consumatorii comerciali este una din principalele provocări la adresa capacităţii dezvoltatorilor de proiecte regenerabile de a obţine finanţare de la bănci, înainte de construirea facilităţilor.

Premier Energy a început să opereze în România în urmă cu peste un deceniu şi veniturile sale au crescut de la 13 milioane de euro până la aproape 900 milioane de euro în 2023, după ce între timp a încheiat un şir de 25 de achiziţii.

„Suntem optimişti cu privire la perspectivele de creştere ale companiei aşa că am putea să analizăm o diversificare a nevoile de finanţare”, a declarat directorul financiar Petr Stohr, întrebat dacă Premier Energy se gândeşte la o listare la Bursa de Valori de la Bucureşti pe termen scurt.

Premier Energy a anunţat, la finalul anului trecut, că a achiziţionat compania CEZ Vânzare, deţinută de Macquarie Asset Management, cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienţi. Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON. Compania este deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%. În 2021, Premier Energy a achiziţionat 51% din compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *