Premier Energy sparge piața gazelor și oferă un preț cu 15% sub cel reglementat, în Otopeni. Există un dar…

Premier Energy, firma deținută de miliardarul ceh Jiri Smejc, care este și distribuitor și furnizor de ultimă instanță în Otopeni, a trimis clienților pe care îi preia de la Otto Gaz și o ofertă de piață concurențială, mult mai bună: prețul final este cu 20 de lei/MWh sub cel reglementat. Problema este că el poate crește oricând.

Începând din data de 2 decembrie, furnizorul de gaze Premier Energy preia, în calitate de furnizor de ultimă instanță “clienţii casnici la care furnizarea gazelor naturale se realizează în regim concurenţial şi clienţii noncasnici cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh din portofoliul societăţii OTTO GAZ S.R.L. şi le va asigura furnizarea garantată a gazelor naturale în regim de ultimă instanţă pe o perioadă de 3 luni de la data preluării”, potrivit unui comunicat al ANRE de la finalul lunii noiembrie.

Premierul a devenit FUI în Otopeni după ce ANRE a retras licența Otto Gaz, atât pentru furnizare, cât și pentru distribuție.

Premier Energy a început să trimită locuitorilor din Otopeni noile contracte pentru furnizarea de gaze (unul a ajuns și la noi), dar a trimis și oferte de piață concurențială.

Iată ce scrie în informarea transmisă clienților

“Clienții casnici pot opta pentru rămânerea pe piața reglementată, în acest caz prețul de furnizare va fi cel reglementat, stabilit de ANRE pentru Premier Energy, adică 134,11 lei/MWh fără TVA.

Premier Energy vă propune următoarea ofertă: preț de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial de 114 lei/MWh, prețul include tarifele reglementate de distribuție și transport. Prețul nu conține TVA”.

Așadar, Premier vine cu o ofertă de preț cu 15% pentru piața concurențială sub prețul reglementat de ANRE, care, în teorie este cel mai mic preț posibil, cu gaze pe care le primește de la producătorii interni la preț reglementat. O situația destul de rară în ultimul timp.

Cum se poate să fie mai ieftin? Fie pentru că gazele livrate în regim concurențial ar putea să nu aibă componenta de înmagazinare, fie pentru că Premier a profitat de perioada din ultima parte a verii când a reușit să cumpere gaze de import mai ieftine decât gazele vândute de Petrom și Romgaz pe piața locală.

Apare însă un dar. Deși contractul este valabil un an, nu la fel se poate spune și despre preț, care poate fi modificat oricând. “Vânzătorul își rezervă dreptul de a modifica prețul de furnizare a gazelor naturale și implicit prețul final al gazelor naturale în funcție de condițiile pieței, fără a mai fi necesară semnarea unui act adițional (…)”. Aveți mai jos prevederea din contract.

Clienții care aleg acest preț, foarte bun de altfel, trebuie așadar să știe că el, în teorie, poate crește oricând, în condițiile în care furnizorul nu își asumă o perioadă de timp în care îl menține fix. Totuși, în final nu este um impediment, pentru că, dacă Premier crește acest preț peste cel al altor furnizori,  clientul are dreptul oricând să renunțe la contractul de furnizare cu Premier și să treacă la alt furnizor concurențial.

Premier Energy este o companie deținută de miliardarul ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului Emma CapitalCompania este furnizor de gaze şi are concesionat şi serviciul de distribuţie în zeci de localităţi din România, după cum puteţi vedea AICI.

Premier Energy a terminat anul trecut cu un rulaj de aproape jumătate de miliard de lei și un profit net de peste 27 milioane lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *