Premier Energy se exinde în regenerabil: a cumpărat încă un parc eolian, în Dobrogea

Premier Energy a încheiat achiziţia parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), deţinut până la momentul tranzacţiei de Enex SRL, şi devine jucător important în sectorul energiei regenerabile din România, cu investiţii de 55 de milioane de euro în 2022.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, aceasta este a şaptea tranzacţie a Premier Energy, după cele şase achiziţii şi fuziuni din 2022.

„Achiziţia integrală a parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), în valoare de 13 milioane de euro, este un deal de tip spin off (a presupus doar achiziţia parcului eolian, compania Enex SRL derulând şi activităţi de trading şi furnizare de energie) care completează portofoliul de megawaţi ‘verzi’ ai Premier Energy”, se menţionează în comunicat.

Proiectul se desfăşoară în două etape – Faza 1 (Nalbant I), operaţională deja, cu o putere instalată de 13,75 MW (cinci turbine eoliene General Electric, cu o putere nominală de 2,75 MW fiecare) şi Faza 2 (Nalbant II), care este în prezent în stadiu de aprobare şi care va dubla capacitatea instalată a parcului la momentul finalizării. Nalbant II este aşteptat să devină operaţional în 2024, cu o capacitate totală de 27,5 MW.

Remarcabil este randamentul peste medie al proiectului – beneficiază de o locaţie înălţată, cu vânt. Astfel, în 2021, Nalbant I a generat 33.104 MWh de energie electrică, făcându-l unul dintre cele mai eficiente parcuri eoliene din toată România. Prin comparaţie, parcul eolian Ecoenergia, achiziţionat la începutul anului trecut de Premier Energy, a produs 2.204 MWh. Însă, cumulat, în 2-3 ani, Ecoenergia, împreună cu Nalbant I şi II, va avea capacitate cumulată de 61 de MW, indică reprezentanţii companiei, subliniază sursa citată.

„Sunt şapte tranzacţii prin care Premier îşi securizează tranziţia către energia regenerabilă. Continuăm expansiunea pe segmentul principal de gaz natural în România, concomitent, am setat deja o nouă linie de business din producţia de energie verde. Ne concentrăm de asemenea pe Europa Centrală şi de Sud-Est şi avem deja ţinte de achiziţii în ţările vecine – Bulgaria, Grecia, Croaţia în sectorul de energie regenerabilă”, a detaliat Iuliana Pănescu, head of Treasury, Premier Energy.

Totodată, în 2023, grupul va dezvolta un greenfield eolian la Războieni. Este vorba de un parc de 99 MW capacitate instalată operaţională, cu 16 turbine, o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Capitalul este asigurat de către acţionari din profitul reinvestit, iar diferenţa va fi acoperită prin credit bancar.

„După finalizare, parcul se va afla în topul primelor cinci proiecte de producţie de energie regenerabilă din România”, a menţionat Pănescu.

În 2022, Premier Energy şi-a consolidat componenta „verde” a businessului şi dezvoltarea pe verticală a grupului deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital.

Începând cu decembrie 2021 şi pe tot parcursul anului 2022, Premier Energy a făcut şase deal-uri de tip M&A, după cum urmează: la începutul lui 2022 a preluat companiile Ecoenergia şi Alive Capital, cel din urmă fiind cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile. Prin cele două achiziţii, grupul a devenit activ şi pe piaţa energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică alternativă, agregator şi furnizor de energie electrică.

A urmat achiziţia pachetului de control în Energia Mileniului III SA, prin care grupul ceh devine proprietarul proiectului eolian de la Războieni. În noiembrie, Premier a preluat în proporţie de 60%, centrala în cogenerare pe gaze naturale de 22 MW din municipiul Făgăraş (Braşov).

Grupul şi-a consolidat şi orizontala de business prin fuziunea cu BERG Sistem Gaz (decembrie) şi achiziţia HarGaz (august), care i-a adus în portofoliu peste 6.500 de clienţi noi şi 35 de concesiuni.

Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici şi non-casnici (din zona de retail, industrie, comerţ), operează şi deţine o reţea de distribuţie de gaz în Bucureşti şi în zonele limitrofe capitalei: zona de Sud şi de Vest a ţării, cât şi în localităţi mai mici din partea de nord a României. Compania reprezintă al treilea cel mai mare jucător din piaţa de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *