Școli și grădinițe riscă să rămână fără energie electrică, pentru că nu mai au contracte cu furnizorii. ANRE obligă FUI să preia automat clienții non-casnicii mici

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat regulamentul de funcționare a al Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI), iar una dintre prevederi arată că FUI va fi prelua, automat, orice consumator casnic mic care rămâne fără energie electrică. Prevederea este în stadiu de proiect.

ANRE a constatat că au existat situații în care consumatori comerciali mici, dar importanți, de tipul școlilor, grădinițelor, sedii de primării, sunt în situația să rămână fără energie electrică, în urma situației în care furnizorul lor nu a mai putut onora contractele, din cauza creșterii prețurilor din piață. Cum acești consumatori nu au apucat să semneze un nou contract de furnizare până la expirarea celui vechi, legal, ar fi trebuit să fie deconectați de la rețea. Sau, dacă firmele de distribuție nu le-au deconectat (nu poți primi energie în lipsa unui contract de furnizare), le-au livrat energie pe cheltuiala lor, lucru care de asemenea nu este 100% conform nu legislația, dar distribuțiile nu aveau altă soluție în afara deconectărilor.

Iată ce spune Autoritatea:

“O serie de clienți non-casnici mici, din categoria primăriilor, școlilor, grădinițelor, nu întreprind măsuri în vederea încheierii unui contract de furnizare a energiei electrice, sau măsurile adoptate nu se finalizează prin încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice în timp util, fiind necesară parcurgerea procedurilor de achiziție publică aflându-se adesea în situația de a fi deconectați, în lipsa unui contract de furnizare.

În prezent există numeroși astfel de clienți, despre a căror situație am fost informați de către operatorii de distribuție, al căror contract de furnizare a energiei electrice a încetat, și care, pe fondul creșterii prețurilor de furnizare a energiei electrice, precum și a modificărilor legislației îndomeniul măsurilor de sprijin acordate clienților finali din piața de energie electrică, nu au finalizat încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice.

Și solicitările primite din partea operatorilor de distribuție privesc, de asemenea, propunerea de modificare a legislației secundare pentru a evita deconectarea acestor utilizatori non-casnici, a căror activitate este de natură de a nu fi întreruptă (spitale, aeroport, scoli, instituții publice etc.)”

Soluția: preluarea automată de FUI

Proiectul de Ordin al ANRE impune furnizorului de ultimă instanță (FUI) desemnat într-o anumită perioadă să preia automat orice astfel de client noncasnic cu un consum mic (nu este vorba doar despre școli și grădiniție). Cităm din proiectul ANRE:

”Clienții noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare de până la 1 MVA să fie preluați automat de către FUI nominalizat, în situația încetării contractului de furnizare prin ajungere la termen sau în urma rezilierii de către furnizorul actual; valoarea de 1 MVA a fost stabilită având în vedere prevederile art. 61 alin. (5) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora clientul final de energie electrică cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare de cel puţin 1.000 kVA are obligația să prezinte prognoze orare de consum furnizorului cu care are relaţii contractuale”.

Așadar, toși clienții noncasnici care au o putere aprobată de maximum 1.000 kW, sunt preluați automat de FUI, dacă rămân fără furnizor. Preluarea se face, evident, la prețul de FUI, mai mare decât cele din piața concurențială,dar, în momentul de față, prețurile finale la energie electrică pentru non-casnici sunt plafonate la 1 leu/kWh, indiferent de tipul de furnizor, până la 1 aprilie 2022.

În momentul de față sunt cinci FUI, de fapt cei mai mari cinci furnizori de energie electrică: Enel Energie, Enel Energiei Muntenia, E.On, CEZ, și Electrica Furnizare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *