În contextul în care se apropie momentul finalizării tranzacției prin care preiau afacerile Enel din România, i-am întrebat pe grecii de la Public Power Corporation (PPC) despre planurile lor pe piața noastră.
Din ce s-a comunicat până acum, în Q3 2023 se va finaliza tranzactia prin care PPC va prelua afacerile Enel din România. Va fi respectat termenul, lucrurile merg conform planului sau mai exista aspecte de negociere?
PPC: Tranzacția prin care Grupul PPC preia activele Enel din România rămâne în grafic pentru a se finaliza în al treilea trimestru al anului, așa cum am anunțat anterior. Ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel, în termenul menționat, și asigurarea unei tranziții ușoare pentru toți clienții și angajații români.
Care vor fi primele trei, să spunem, lucruri pe care le va face PPC în România, odată ce va prelua business-urile Enel? Există, desigur la nivel general, o suma alocată investițiilor în România pe un interval de, să spunem, cinci ani? Cam despre ce sumă am putea vorbi, grosier?
PPC: Momentan, prioritară este finalizarea acordului cu Enel. După încheierea tranzacției, planul de afaceri al PPC va fi actualizat și prezentat pieței prin intermediul Capital Markets Day. PPC își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România.
Care vor fi axele principale pe care veți crește afacerea din România? Va fi mai mult accent pe producția din regenerabil, pe distribuție, pe furnizare? Și, în subsidiar, până unde, ca MW instalați, veți crește portofoliul de regenerabile pe care îl are Enel Green Power în România?
PPC: Energia curată se află în centrul strategiei PPC, prin dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă, tehnologii de stocare și hidrogen verde. Viziunea noastră este de a investi în ritm accelerat în proiecte de energie regenerabilă. Totodată, tranziția energetică în regiune – fie că vorbim de Grecia, România sau alte țări din Europa de Sud-Est – necesită rețele de distribuție flexibile, complet digitalizate, lanțuri de aprovizionare reziliente și servicii moderne pentru consumatori. Investițiile în proiecte care ne transformă mixul energetic într-unul mai verde, în consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție, în digitalizarea activităților, precum și în îmbunătățirea experienței clienților constituie axele principale de dezvoltare ale PPC.
Enel România are proiecte substanțiale de energie regenerabilă, cu o capacitate cumulată de circa 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare, dintre care 2,3 GW eolian și 3,1 GW solar. Acest „pipeline” va permite o creștere semnificativă pe termen scurt, mediu și lung în domeniul regenerabilelor. În plus, în decembrie 2022, PPC Renewables S.A. a semnat un acord de principiu cu Myitilineos pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România. Acordul este supus unor revizuiri și aprobări ulterioare conform actului constitutiv. Evaluăm, de asemenea, și alte oportunități, în acordul cu obiectivul asumat – de a deveni lideri pe piața energiei curate în Europa de Sud-Est.
Vor fi sinergii de exploatat în relația dintre afacerile din Grecia și România? Daca da, puteți detalia?
PPC: Achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. Activitățile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezența PPC în regiune.
Mai mult, România este o piață importantă din punct de vedere strategic pentru PPC, cu acces la finanțare UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor noastre de dezvoltare în țară. Nu în ultimul rând, ne bazăm puternic pe interconexiunea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria.
Odată cu finalizarea achiziției Enel, Grupul PPC va depăși capacitatea instalată de 11 GW și va deservi 8,9 milioane de clienți, pe mai multe piețe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro. Totodată, modelul de business al PPC este unul apropiat de cel al grupului Enel, ambele fiind companii integrate, cu prezență în întregul lanț valoric.
Ce se va întâmpla cu angajații din România ai companiilor Enel după preluarea de către PPC?
PPC: Preluarea nu va afecta în niciun fel angajații Enel din România, care vor fi o parte esențială a planurilor noastre de creștere viitoare.
Știți foarte bine piața din România, pentru că ați fost country manager al Enel aici (întrebările au fost trimise cu adresă lui Georgios Stassis, CEO, dar răspunsurile au fost primite de la echipa PPC – n.red.). Sunteți mulțumit de cum arată reglementările acum la noi în țară, comparativ cu Grecia, de exemplu? Ce credeți că ar trebui schimbat?
PPC: În ultimii doi ani, mediul de reglementare din România a dat dovadă de flexibilitate în abordarea crizei energetice și pentru protejarea consumatorilor de efectele negative ale creșterii prețurilor la energie. Aceasta a fost situația în toată Europa, inclusiv pe piețele bine dezvoltate. Am analizat amănunțit avantajele și dezavantajele tranzacției și credem cu fermitate că există mai multe avantaje. Intrăm pe piață într-un moment bun, întrucât cele mai recente măsuri legislative au îmbunătățit într-o anumită măsură situația. Alături de reglementări, investițiile accelerate în infrastructura de electricitate sunt cruciale pentru viitor. Ne așteptăm ca normalizarea piețelor europene de energie să readucă stabilitatea mediului de reglementare din țară și suntem într-un dialog fructuos cu autoritățile pentru a rezolva toate problemele.
Context
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziționarea controlului unic al operațiunilor Enel S.p.A. din Italia în România („Enel România”) de către Public Power Corporation S.A, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar din 23 iunie. Enel a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de către Grupul Enel în România, în martie. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro. Ulterior, Fondul Proprietatea a anunțat că a vândut pachetele minoritare la companiile Enel din România către PPC, pentru 650 de milioane de lei.
Finalizarea tranzacției este așteptată în trimestrul al treilea al acestui an.