PPA “greu”. Gigantul european Bekaert și Rezolv Energy semnează un acord de achiziție de energie eoliană de 100 GWh în România, unul dintre cele mai mari din regiune. Energia vine de la viitorul parc Vifor din Buzău

Rezolv Energy, producător de energie independent sprijinit de Actis în Europa Centrală și de Sud-Est, prin subsidiara sa de proiect First Looks Solutions S.R.L., a semnat un acord de achiziție virtuală de energie (VPPA) pe 10 ani în România cu Bekaert, lider global în transformarea sârmei de oțel și în tehnologii de acoperire a suprafețelor, potrivit unui comunicat de presă

Acesta este unul dintre cele mai mari acorduri de achiziție de energie (PPA) semnate vreodată în regiune. Acordul prevede ca Bekaert să achiziționeze 100 GWh de energie regenerabilă suplimentară pe an, reducând emisiile cu peste 41.000 de tone de CO2 pe an.

Energia va proveni de la parcul eolianul VIFOR, cu capacitate de 461 MW, dezvoltat de Rezolv și Low Carbon în județul Buzău, România.

Acordul de achiziție de energie (PPA) reprezintă o nouă bornă în strategia de sustenabilitate a Bekaert „Creăm un viitor mai bun”, arată comunicatul de presă.

“De la producerea unui impact pozitiv cu ajutorul soluțiilor și practicilor sale sustenabile și până la construirea unui viitor divers și incluziv, Bekaert și-a propus să contribuie la o viață mai bună și să creeze plusvaloare pentru toți partenerii săi. Prin proiectele de energie regenerabilă precum acest VPPA din România, Bekaert crește proporția de energie regenerabilă cu care se aprovizionează, reducându-și amprenta de carbon conform obiectivelor SBTi asumate”, mai spune producătorul de sârmă.

Michael Hamilton, Vicepreședinte Commodities, Bekaert, a declarat: “Suntem încântați să semnăm acest proiect interesant în România cu Rezolv. Acest acord nu doar că îmbunătățește portofoliul nostru existent de energie regenerabilă, dar exemplifică și angajamentul nostru cu privire la sustenabilitate și crearea de plusvaloare pentru toți partenerii noștri. Prin integrarea surselor de energie regenerabilă în operațiunile noastre, facem pași semnificativi către un viitor mai verde pentru compania noastră și pentru clienții pe care îi deservim.”

Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy, a declarat: “Suntem mândri să contribuim la obiectivele de decarbonizare ale Bekaert prin acest acord virtual de achiziție de energie electrică (VPPA). Prin semnarea acestuia, Bekaert contribuie de asemenea la finalizarea primei faze a proiectului VIFOR, un parc eolian de mare amploare care va juca un rol semnificativ în tranziția energetică a României. Faza a doua ne va ajuta și mai mult să satisfacem cererea tot mai mare de energie curată din partea corporațiilor”.

Odată operațional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munții Carpați și beneficiind de randamente eoliene excepționale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta mai mult de 270.000 de case și va evita producerea a aproximativ 540.000 tone de CO2e anual.  Faza 1 a proiectului prevede instalarea unei capacități de 192 MW, cu o extindere până la 461 MW planificată în Faza 2. Construcția este programată să fie finalizată în termen de 18 luni, VIFOR urmând să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2025.

.Fondată în 1880, cu sediul central în Belgia, Bekaert (Euronext Brussels, BEKB) este o companie globală ai cărei 24.000 de angajați din întreaga lume au generat vânzări combinate de 5,3 miliarde de euro în 2023. Compania este prezentă și în România, printr-o fabrică de cabluri de oțel la Slatina.

Citește și:

BERD finanțează cu 32 de milioane de euro parcul eolian de 192 MW al Rezolv Energy din Buzău, Vifor. Va începe producția de energie electrică anul viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *