Posibile fonduri suplimentare de 400 de milioane de euro pentru instalarea de sisteme fotovoltaice subvențioanate acasă. Se vor da vouchere

România cere, prin mecansimul RePowerEU, fonduri europene subsanțiale pentru subveționarea instalării de panouri fotovoltaice la persoanele fizice, potrivit ultimelor declarații ale celor de la Fonduri Europene.

“Poate cel mai important este că avem propus un proiect de 400 de milioane de euro cu un fel de  – noi nu vrem să-l numit concurent – dar un fel de program complementar la programul AFM de montare de panouri fotovoltaice pe locuințele rezidențiale”.

Afirmația a fost făcută de  Cătălin Costache, director general al Direcţiei Generale de Management Mecanism de Recuperare şi Rezilienţă din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), la Romanian Solar Summit 2023, în contextul în care oficialul guvernamental vorbea despre proiectele propuse pentru a fi finanțate prin cunoscutul program RePowerEU, din bani europeni.

Suma de 400 de milioane de euro este o noutate.

Într-adevăr, în luna martie, MIPE a prezentat proiectele pe care vrea să le propună Comisiei pentru a fi finanțate prin RePowerEU – Costache a spus că se discută deja informal cu Comisia – iar acolo unul dintre programe era: “Utilizarea clădirilor rezidențiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile – Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice”.

Însă, la acel moment alocarea despre care vorbea MIPE era de doar 237 de milioane de euro.

Sistemul promovat de MIPE, dacă va primi și finanțarea europeană, este diferit de programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM, și presupune acordarea unor vouchere de 25.000 de lei fiecărui beneficiar care își va pune o instalație fotovoltaică de cel puțin 3 kW.

“Rolul principal în mecanismul de voucher îl au beneficiarii, persoane fizice, care au intenția de își instala PV pe acoperișurile caselor pe care le au în proprietate, însă mecanismul vizează accesarea voucher-ului în anumite pre-condiții care asigură finanțatorul că proiectul va fi realizat în intervalul avut la dispoziție în cadrul țintei cuprinse în componenta REPowerEU a PNRR. Aceste pre-condiții se referă la existența unui contract și implicit a unui proiect tehnic aferent montajului panourilor fotovoltaice pe acoperișul imobilului aflat în proprietatea persoanei fizice cu o putere de  minim 3 kw net”, arăta atunci MIPE.

Pactic, voucherele ar urma să fie acordate de un coordonator stabilit la nivelul MIPE, persoanelor fizice care le solicită și care se vor înscrie, cu documentele solicitate, într-o platformă digitală, pe abordarea primul venit – primul servit. Ulterior, beneficiarul împreună cu firma contractată trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minimum 3kw net. La finalizarea proiectului, beneficiarul va transmite documentele instalării certificate de firma de instalare, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul stabilit de MIPE, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucher-ului în contul aferent firmei de instalare a sistemelor fotovoltaice.

Intresul persoanelor fizice pentru instalarea de sisteme fotovoltaice individuale este foarte mare în România. Vineri, a debutat ediția din acest an a programului “Casa Verde Fotovoltaice” prin care mai întâi persoanele fizice din București și Ilfov s-au putut înscrie în platforma AFM pentru a primi subvenția de 20.000 de lei. Bugetul s-a epuizat în opt minute, după ce au fost depuse aproape 5.000 de cereri, după cum am scris AICI

Bugetul AFM pentru Casa Verde Fotocoltaice 2023 este de circa 1,7 miliarde de lei.

La finalul lunii februarie, în România erau peste 48.000 de prosumatori racordați la rețele, dintre care 43.000 de persoane fizice. Capacitatea totală instalată în centralele prosumatorilor este de circa 535 MW, dintre care 281 MW la persoanele fizice și 254 MW la persoanele juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *