Sistemul Energetiv Național s-ar putea afla într-o sitiuație delicată duminică după-amiază, pe fondul opririlor prognozate și accidentale ale mai multor grupuri energetice mari și al unui vânt destul de slab, singurul “avantaj” al situației fiind acela că în week-end consumul de energie electrică este mai redus.
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri controlat, începând cu data de 9 mai, duminica, ora 11, moment la care va fi desincronizată de la SEN. Unitatea de 700 MW va începe să-și reducă puterea începând de la ora 08.00, potrivit datelor Transelectrica.
Problema este că o altă unitate de generare semnificativă, centrala pe gaze în cicu combinat de la Brazi, a Petrom, nu va funcționa decât la jumătate din capacitate, respectiv 410 MW în data de 9 mai, ca urmare a unei avarii care a avut loc pe 6 mai, care va fi remediată la 9 mai ora 23.59, tot potrivit datelor Transelectrica. Funcționează o singură turbină pe gaz din cele două, iar cea pe abur funcționează la jumătate din capacitate.
În plus, între 5 și 12 mai este oprit un grup de 330 MW al centralei pe cărbune Rovinari, situația care se suprapune peste indisponibilitatea a două grupuri pe gaz ale vechii centrale de la Iernut și a două grupuri pe gaze de la vechiul CET Brazi.De asemenea, un grup de 100 MW de la CET București Sud este oprit.
Prognoza pe regenerabil nu este nici ea de natură să ajute sistemul, cel puțin potrivit datelor de acum, Conform datelor consultate de noi, eolianul va produce, ca medie, duminică, la o putere orară de 391 MW.
Este adevărat că această situație este pentru ziua de duminică, în care, tradițional, consumul de energie electrică este mai mic.