Portughezii de la Greenvolt vor participa la licitația CfD din România cu un proiect eolian de 250 MW

Greenvolt Group, companie internațională din domeniul energiei regenerabile cu sediul în Portugalia, va participa la licitația Cfd care va avea loc în România în acest an cu un proiect eolian de 250 MW, au declarat ofciialii firmei.

“Avem acum în dezvoltare în Romînia un proiect de 250 MW în eolian și un proiect mai mic de 40 MW în fotovoltaic. Pentru proiectul din solar, a căuei construcție va începe în acest an, avem deja semnat un PPA (contract bilateral direct de vânzare-cumpărare de energie – Power Purchase Agreement- n.red.) cu o companie româmească. Cu proiectul de 250 MW din eolian vom participa la licitația pentru CfD (contracte pentru diferență -n.red.)”, ne-a declarat Joao Manso Neto, CEO Greenvolt Group, prezent la București la lansarea pe piața locală a GreenVolt Next, linia de business din cadrul grupului specializată în generarea distribuită.

Parcul de 250 MW ar urma să fie construit în Ialomița, iar proiectul a primit deja avizul tehnic de racordare (ATR).

Neto, care înainte a fost CEO al gigantului portughez EDP Renewables, a spus că “este mulțumit” de cadrul de reglementare pentru mecanismul CfD instituit de autoritățile de la București, care este “rezonabil”, cu referire și la prețurile maxime de exercitare (93, respectiv 91 euro/MWh pentru eolian și fotovoltaic). “Vom licita sub aceste prețuri”, a spus Neto, fără a da mai multe detalii.

“Nu e o scuză să nu fim aici pentru că ne-am dori o legislație mai bună. Desigur, ea poate fi îmbunătățită, dar putem lucra și pe ce este acum”, a spus oficialul Greenvolt întrebat dacă i se pare satisfăcător cadrul legislativ din România pentru piața de regenerabile în general.

Greevolt deține în România o capacitate de 45 MW operaționali, în eolian, după ce a cumpărat în 2022 un parc fotovoltaic în județul Giurgiu de la o companie controlată de gigantul sud-coreean Samsung. În acest moment, mai are în construcție 24 MW, tot în solar.

Greenvolt Group este unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul energiei regenerabile prin intermediul mai multor tehnologii. Pe lângă producția de energie din reziduuri forestiere de biomasă durabilă și deșeuri de lemn urbane în Portugalia și în Regatul Unit cu Greenvolt Biomass, prin intermediul Greenvolt Power acționează ca dezvoltator de proiecte eoliene, solare fotovoltaice și de stocare a energiei la scară utilitară, operând pe multe piețe din Europa, America de Nord și, mai recent, în Asia, cu un portofoliu global de 8,4 GW. În 2023, segmentul de generare distribuită a ajuns la o capacitate instalată de 91,5 MWp și a acumulat un portofoliu de 216,3 MWp până la sfârșitul anului, cu 66,7 MWp asigurați pentru instalații prin acorduri de achiziție de energie (PPA).

Greenvolt a câștigat o licitație de capacitate din Polonia, fiindu-i atribuită o capacitate de 1,2GW pentru șase proiecte de sisteme de stocare a energiei în baterii (BESS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *