Portughezii de la EDP au inaugurat prima staţie de stocare a energiei electrice din România

EDP Renovables a inaugurat în localitatea Cobadin din judeţul Constanţa prima staţie de stocare a energiei electrice din România, cu o capacitate de 1 MW.

EDP Renovables, divizia de regenerabile a grupului Energias de Portugal, activă în România în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile, a inaugurat în localitatea Cobadin din judeţul Constanţa prima staţie de stocare a energiei din România, cu o capacitate de 1 MW, scrie Invest Energy.

Este de asemenea prima unitate de stocare pe care EDP o instalează în Europa şi este instalată în parcul eolian Cobadin 1, operat de EDP Renovables în localitatea dobrogeană. Unitatea poate stoca o parte din energia produsă de turbinele eoliene, şi o poate apoi elibera în reţea, atunci când este nevoie de ea.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia,  citat de cotidianul Bursa.

„Dacă ne uităm către deceniul viitor, până în 2030, ne aşteptăm la o creştere de 20% pe an a capacităţii de colectare. Asta înseamnă că în următorii zece-doisprezece ani ar trebui să observăm o posibilitate de stocare înzecită în comparaţie cu cea de astăzi”, a spus Duarte Belo.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă”, a declarat George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru al organizaţiei PATRES, prezent la evenimentul de inaugurare, citat de Invest Energy.

EDP Renewables are o capacitate instalată de 521 MW în eolian şi fotovoltaic la noi în ţară şi a intrat pe piaţa românescă în 2008.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *