Utilizarea combustibililor fosili s-a menţinut în contextul creşterii cererii globale de energie, continuării consumului şi investiţiilor în noi centrale care utilizează combustibili fosili şi utilizării scăzute a biomasei în încălzire şi gătit, se arată în raportul REN21.
Arderea de combustibili fosili, precum cărbune, gaze naturale şi petrol, creează dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Pe măsură ce concentraţia de CO2 în atmosferă a atins un nivel record, s-au înmulţit apelurile către guverne pentru a reduce semnificativ emisiile şi a pune capăt utilizării combustibililor fosili.
Potrivit REN21, ponderea combustibililor fosili în mixul energetic mondial a fost de 80,2% în 2019, comparativ cu 80,3% în 2009, în timp ce ponderea ocupată de regenerabile a ajuns la 11,2% din mixul energetic mondial, comparativ cu 8,7% în 2009. Restul mixului energetic este ocupat de biomasa tradiţională, lemn sau deşeuri agricole care sunt utilizate la gătit sau încălzirea locuinţelor în ţările în curs de dezvoltare.
Cu toate acestea, în multe regiuni, inclusiv părţi din China, Uniunea Europeană, India şi SUA, este cum mai ieftin să construieşti noi centrale eoliene sau fotovoltaice decât să operezi termocentrale existente. De asemenea, regenerabilele sunt mai competitive în termeni de costuri decât noile centrale pe bază de gaze, în multe locaţii, şi sunt şi cea mai ieftină sursă pentru generarea de electricitate în ţări de pe majoritatea continentelor, subliniază raportul REN21.
„Ne trezim la o realitate dură că promisiunile privind politicile climatice din ultimii zece ani au fost în mare parte vorbe goale. Ponderea combustibililor fosili în consumul final de energie nu s-a modificat deloc”, a spus directorul executiv de la REN21, Rana Adib.
În multe ţări, pachetele de relansare economică post COVID-19 şi-au propus să stimuleze noi investiţii în energiile regenerabile. Însă raportul REN21 arată că investiţiile în regenerabile reprezintă doar a şasea parte din investiţiile în combustibili fosili.