Pompele de căldură înregistrează cea mai mare creștere, dar centralele pe gaz în condensare rămân opțiunea preferată – Ariston România

Aproximativ 65 % din noile achiziții de centrale termice Ariston în primele 9 luni ale anului au avut ca scop înlocuirea centralelor vechi. Centralele termice în condensare au rămas segmentul cu cea mai mare pondere în totalul vânzărilor Ariston, de aproximativ 65%.  Pompele de căldură reprezintă, însă, tehnologia de asigurare a confortului termic cu cea mai mare rată de creștere a vânzărilor. Astfel, primele 9 luni ale anului au adus o majorare de peste 25% a vânzărilor de pompe de căldură pe piața din România, față de perioada similară a anului trecut, conform estimărilor Ariston.

“Interesul crescut pentru pompele de căldură este îmbucurător având în vedere că acestea reprezintă o tehnologie nouă, modernă, prietenoasă cu mediul și cu un consum foarte eficient. În contextul în care statele membre UE și-au asumat obiective ambițioase pentru reducerea poluării, ne așteptăm ca, pe termen mediu și lung, acestea să devină tot mai mult opțiunea preferată pentru consumatori, inclusiv pentru cei autohtoni.

Totuși, deși procentual creșterea vânzărilor la pompele de căldură este semnificativă, nivelul de penetrare a acestora în piață rămâne deocamdată mic, iar statul poate juca un rol decisiv în susținerea acestei tehnologii, prin acordarea de subvenții”, a declarat Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston Romania.

Pompele de căldură sunt produsele de asigurare a confortului termic care cunosc cea mai rapidă creștere a nivelului de penetrare, datorită consumul eficient și faptului că sunt instalații prietenoase cu mediul.

Estimările Agenției Internaționale a Energiei (IEA) arată că, la nivel mondial,  în 2030, 22% din achizițiile de sisteme de încălzire vor fi reprezentate de pompe de caldură. În ultimii ani această tehnologie a înregistrat o creștere semnificativă: de la 5% în 2019 se estimează că ponderea pompelor de căldură în totalul achizițiilor sistemelor de confort termic urmează să se tripleze până în 2025, ajungând la 15%.

Centralele termice în condensare rămân opțiunea preferată pentru asigurarea confortului termic al locuințelor

În paralel, centralele termice dețin în continuare cea mai ridicată pondere în vânzările Ariston, de peste aproximativ 65%.

“După cum am anticipat la începutul acestui an, piața centralelor termice din România a continuat să crească și estimăm că se va apropia de pragul de 3 milioane de unități până la finalul anului. În ceea ce privește vânzările Ariston, ne aflăm în plin sezon de vânzări și facem eforturi pentru a ne asigura că produsele sunt livrate la timp, în pofida turbulențelor care afectează lanțurile de aprovizionare la nivel internațional”, a declarat Drăguleanu

Estimările Ariston aferente primelor 9 luni ale anului mai arată că aproximativ 20% dintre centralele termice vândute în acest an au fost pentru dotarea proiectele noi rezidenţiale, iar aprox. 10-15%  din cerere a provenit din debranșări.

Cele mai recente date ANRE (aferente anului 2020) arată că tendința de debranșare de la sistemul centralizat s-a menținut,  cu o creștere ușoară față de anul 2019. Astfel, la nivel național în 2020 se înregistrau un număr total de 1,13 milioane consumatori de energie termică alimentaţi din sistemul centralizat, față de 1,15 milioane la finalul lui 2019. Bucureștiul rămâne orașul cu cei mai mulți consumatori alimentați din sistemul centralizat.

Ariston a înregistrat cele mai multe cereri pentru achiziții de centrale termice în regiunea Munteniei, unde s-au livrat circa 30% din echipamente, urmată de Transilvania cu 20%.

Ariston România este filiala locală a companiei italiene Ariston Group, unul dintre liderii internaționali în producția și furnizarea unei game complete de echipamente și servicii destinate încălzirii și producerii de apă caldă menajeră. Portofoliul de produse Ariston România este compus din centrale termice murale și de pardoseală, convenționale și în condensare, sub brandurile Ariston, Chaffoteaux și Elco, boilere electrice și indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiționat și panouri solare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.