Polonia va construi cu americanii de la Westinghouse prima sa centrală nucleară

Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară, în faţa ofertelor concurente de la EDF francez şi KHNP sud-coreean, a anunţat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP, citată de Agerpres

„Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologie fiabilă şi sigură de la @WECNuclear” (Westinghouse), a scris premierul polonez pe Twitter.

Morawiecki a precizat că decizia va fi aprobată oficial în cadrul unui consiliu de miniştri, miercuri, la Varşovia.

„Acesta este un pas uriaş în consolidarea relaţiilor noastre cu Polonia pentru generaţiile viitoare”, a declarat, la rândul său, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm.

„Cred că acest lucru transmite un mesaj clar Rusiei, (acela) că Alianţa Atlantică este unită pentru a diversifica aprovizionarea noastră cu energie (…) şi pentru a rezista militarizării ruse a energiei”, a menţionat responsabilul american.

Jennifer Granholm a subliniat că Polonia a ales Westinghouse „pentru prima parte a proiectului său nuclear de 40 de miliarde de dolari”, fără a preciza valoarea acestei investiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *