Trecerea de la furnizarea de energie din combustibili fosili la surse de energie mai curate va costa Polonia aproximativ 450 miliarde de zloţi (120 de miliarde de dolari) până în 2045, a afirmat ministrul responsabil cu infrastructura energetică, Piotr Naimski, la postul privat de radio RMF, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată de Guvernul polonez în 2 februarie, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigavaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavaţi.
„Transformarea ne va costa foarte mult. Este dificil de evaluat exact în acest moment. Am calculat că până în 2045 transformarea sistemului de electricitate va costa aproximativ 450 miliarde de zloţi”, a declarat Naimski. El a adăugat că Polonia va închide în următorii 30 de ani centralele energetice pe bază de cărbune fiind înlocuite cu centrale care utilizează gazele, cu parcurile eoliene offshore şi cu reactoarele nucleare.
Prima centrală nucleară va fi construită în nordul ţării, în Lubiatowo sau Zarnowiec, a doua în centrul ţării, la Belchatow, unde este acum cea mai mare centrală energetică pe bază de lignit din Europa, a explicat Naimski.
În 2023, primul reactor din Polonia ar urma să devină operaţional. „Vrem să începem construirea în 2026”, a afirmat ministrul responsabil cu infrastructura energetică.
În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.