Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 GW, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 GW.
Conform acordului, Orsted va achiziţiona o participaţie de 50% în fiecare din cele două proiecte. Valoarea combinată a tranzacţiilor este de 686 milioane de zloţi (181 milioane de dolari).
„Acesta este preţul care garantează că PGE nu va suporta cheltuieli suplimentare cu investiţia în acest proiect până la decizia finală privind investiţia”, a afirmat directorul general al companiei poloneze, Wojciech Dabrowski, pentru Reuters. El adăugat că valoarea finală a tranzacţiei ar putea creşte până la un miliard de zloţi, în funcţie de condiţiile finale privind investiţia.
Capacitatea eoliană offshore a PGE ar urma să ajungă la cel puţin 6,5 GW până în 2040.
PGE, care acum generează cea mai mare parte a electricităţii din cărbune, era din 2019 în negocieri cu Orsted, cel mai mare operator eolian offshore din lume.
În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.