Polonia instalează parcuri eoliene offshore de 2.500 MW în Marea Baltică. PGE şi Orsted vor dezvolta proiectele

Cea mai mare companie poloneză de utilităţi, PGE, şi firma daneză Orsted au anunţat miercuri acordul final pentru a dezvolta împreună două proiecte în Marea Baltică, unde vor fi construite parcuri eoliene offshore cu o capacitate combinată de 2,5 Gigawaţi (GW), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată de Guvernul polonez în 2 februarie, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 Gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 Gigavaţi.

PGE, care acum generează cea mai mare parte a electricităţii din cărbune, era din 2019 în negocieri cu Orsted, cel mai mare operator eolian offshore din lume.

Conform acordului, Orsted va achiziţiona o participaţie de 50% în fiecare din cele două proiecte, ş67i va plăti 657 milioane de zloţi (177,6 milioane). PGE şi Orsted vor înfiinţa o societate mixtă pentru a dezvolta şi construi facilităţile.

Cele două proiecte ar urma să furnizeze electricitate pentru patru milioane de gospodării, a informat PGE.

„Potenţialul energiei obţinute în Marea Baltică din parcurile eoliene offshore este estimat la aproximativ 11 GV până în 2040, iar valoarea totală a investiţilor în proiecte privind energia eoliană offshore este de până la 160 miliarde de zloţi”, a afirmat directorul general al PGE, Wojciech Dabrowski.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *