Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată de Guvernul polonez în 2 februarie, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 Gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 Gigavaţi.
PGE, care acum generează cea mai mare parte a electricităţii din cărbune, era din 2019 în negocieri cu Orsted, cel mai mare operator eolian offshore din lume.
Conform acordului, Orsted va achiziţiona o participaţie de 50% în fiecare din cele două proiecte, ş67i va plăti 657 milioane de zloţi (177,6 milioane). PGE şi Orsted vor înfiinţa o societate mixtă pentru a dezvolta şi construi facilităţile.
Cele două proiecte ar urma să furnizeze electricitate pentru patru milioane de gospodării, a informat PGE.
„Potenţialul energiei obţinute în Marea Baltică din parcurile eoliene offshore este estimat la aproximativ 11 GV până în 2040, iar valoarea totală a investiţilor în proiecte privind energia eoliană offshore este de până la 160 miliarde de zloţi”, a afirmat directorul general al PGE, Wojciech Dabrowski.
În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.