Polonia îngheață construcția ultimei centrale pe cărbune. Acțiunile companiilor care voiau să o ridice cresc la bursă

Acţiunile companiilor poloneze de utilităţi Energa şi Enea, la care statul este acţionarul majoritar, au crescut vineri după ce firmele au anunţat că au decis să îngheţe un proiect comun care viza construcţia unei termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 1.000 MW, citând dificultăţile întâmpinate în strângerea de fonduri ca urmare a îngrijorărilor cu privire la efectele asupra mediului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, a relansat acest proiect mai vechi în 2016, după ce cu un an înainte a câştigat alegerile cu promisiunea că va susţine mineritul de cărbune.

Construcţia termocentralei de la Ostroleka, nord-estul Poloniei, a început deja însă Energa şi Enea au informat că nu au reuşit să strângă întreaga finanţare necesară deoarece băncile evită să susţină astfel de proiecte din motive ce ţin de sustenabilitate şi îngrijorări cu privire la efectele asupra mediului.

Joi seara, cele două companii au anunţat că au decis să suspende operaţiunile de strângere de fonduri pentru acest proiect, care a fost evaluat la aproximativ şase miliarde de zloţi (1,53 miliarde de dolari), citând dificultăţile întâmpinate în faza de finanţare precum şi politica UE în domeniul mediului şi modificarea politicii de finanţare a Băncii Europene de Investiţii.

Vineri, în jurul orei 12:20 GMT acţiunile Energa şi Enea înregistrau creşteri de 1% respectiv 1,7% pe o piaţă în stagnare, după ce la debutul tranzacţiilor au înregistrat o creştere de peste 3%.

„Dacă proiectul este anulat aceasta este o veste bună pentru ambele companii. Ce se va întâmpla cu el? Cred că cel mai probabil va fi transformat într-o centrală pe bază de gaze naturale, chiar dacă aceasta va însemna o întârziere de câţiva ani”, a declarat Bartlomiej Kubicki, analist la Societe Generale.

Grupul petrolier polonez PKN Orlen, care intenţionează să preia compania de utilităţi Energa, a semnalat deja că ar putea opta pentru înlocuirea cărbunelui cu gazele naturale pentru termocentrala de la Ostroleka, ultimul mare proiect de termocentrală pe bază de cărbune din Polonia.

Proiectul termocentralei de la Ostroleka, care urma să fie finalizată în anul 2023, a fost criticat de ONG-urile de mediu care susţin că această termocentrală va creşte dependenţa Poloniei de cărbune şi în plus nu este un proiect justificabil din punct de vedere economic.

„În Polonia, producţia de electricitate pe bază de cărbune a fost susţinută puternic, însă datele economice devin din ce în ce mai clare iar companiile nu le mai pot ignora”, subliniază Marcin Stoczkiewicz, director pentru Europa Centrală şi de Est la ONG-ul ClientEarth.

Proiectul Ostroleka, care în luna ianuarie 2020 era finalizat în proporţie de 5%, este un simbol al dilemei cu care se confruntă Polonia când vine vorba de viitorul mixului său energetic având în vedere modificarea tendinţelor globale şi a condiţiilor de pe piaţă. Ideea de a construi o mare termocentrală pe cărbune datează de dinainte de 2010 însă în anul 2012 echipa managerială de atunci de la Energa a decis să suspende proiectul, considerând că nu mai este fezabil, pentru ca în 2016 Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să îl relanseze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *