Polonia ar putea demara extracţia gazelor de şist din 2014

Polonia ar putea demara exploatarea comercială a gazelor de şist în 2014, lucru care ar reduce dependenţa energetică de Rusia, potrivit unui anunţ făcut de secretarul Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski.

Până la sfârşitul anului 2014, Polonia ar putea demara producţia, care s-ar putea ridica la un milliard de metri cubi pe an. Polonia deţine rezerve imense, evaluate la 2.000 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a asigura energia ţării timp de mai multe decenii.

Polonia caută să-şi diversifice sursele de energie pentru a mai reduce dependenţa de importurile ruseşti, iar gazul de şist este o parte importantă a strategiei. Polonezii mai mizează pe energie nucleară şi pe dezvoltarea sectorului energiei din surse regenerabile. Polonia consuma anual 14 miliarde de metri cubi de gaze, 70% din această cantitate venind de la Gazprom.

Autorităţile poloneze au acordat unui număr de 20 de companii interaţionale licenţe de exploatare a gazului de şist, iar unele dintre ele au început deja forajele exploratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *