Polonezii de la R.Power intră pe piața fotovoltaică din România, prin achiziția unor proiecte de 100 MW

Dezvoltatorul polonez R.Power, care operează în prezent un portofoliu de proiecte cu o putere de peste 5 GWp, a anunțat că a semnat un acord de cooperare cu unul dintre principalii dezvoltatori români de ferme solare, eoliene și proiecte hidroelectrice, arată compania într-un comunicat.

Companiile doresc să dezvolte un portofoliu de proiecte fotovoltaice cu o putere totală de până la 100 MWp, iar R.Power nu a dezvăluit numele dezvoltatorului român cu care a făcut tranzacția

Cooperarea între companii include dezvoltarea de proiecte de ferme solare situate în toată țara. „România este o piață emergentă cu un mare potențial” spune Maciej Klosinski, Regional Business Development Manager, responsabil pentru piața din România.

Și adaugă că contractul semnat reprezintă doar începutul activității companiei pe piața locală. “Suntem în discuții cu alți dezvoltatori din sectorul fotovoltaic și suntem deschiși la noi oportunități de afaceri. Vrem să profităm de mediul legislativ din ce în ce mai prietenos și să sprijinim autoritățile în realizarea obiectivelor dezvoltării echilibrate”, a mai spus Klosinski .

R.Power a asigurat fonduri pentru achiziționarea de noi proiecte în afara Poloniei. La începutul lunii iunie, compania a stabilit un program de emisii de obligațiuni verzi cu o valoare nominală totală de până la 1 miliard PLN (222 milioane EUR). În cadrul primei seriei, au fost emise obligațiuni cu o valoare nominală totală de 150 milioane PLN (33,2 milioane EUR). Unele dintre ele vor fi alocate tocmai dezvoltării în România.

Conform prevederilor din Pactul Verde European, România trebuie să atingă până în 2030 obiectivul de 30,7% ponderea energiei regenerabile în mixul energetic. Aceasta înseamnă că în următorii 10 ani, creșterea puterii instalate în regenerabil ar trebui să se ridice la aproximativ 6 GW pe an.

„În ultimele luni, R. Power și-a dezvoltat foarte activ activitatea pe plan internațional. În luna martie a acestui an, compania a informat despre primul contract în Italia, care a asigurat un portofoliu de proiecte cu o putere de peste 160 MWp. Pe de alta parte, în iulie, dezvoltatorul și-a anunțat intrarea pe piața germană, unde a semnat un acord de cooperare care prevede dezvoltarea proiectelor de ferme solare de 80 MWp. R. Power își consolidează și poziția în Portugalia. Puterea totală a fermelor pe care compania le va avea în Portugalia va ajunge la aproape 70 MWp”, mai arată compania în comunicat

***

R.Power este cea mai mare companie din sectorul fotovoltaic din Polonia, unde dezvoltă un portofoliu de ferme fotovoltaice cu o putere de peste 5 GWp, potrivit propriei descrieri. Dezvoltatorul are proiecte în diferite țări europene, printre care Polonia, Italia, Spania și Portugalia. R.Power operează  de-a lungul întregului lanț valoric al pieței fotovoltaice – dezvoltă proiecte de centrale electrice, le construiește și oferă servicii de gestionare, întreținere și exploatare pentru centrale fotovoltaice precum și este producător de energie provenită de la centrale fotovoltaice.

În decurs de ultimii doi ani, compania R.Power a obținut o finanțare record a proiectelor în valoare de 772 milioane PLN. În luna iunie a acestui an, a stabilit un program de emisie de obligațiuni verzi cu o valoare nominală totală de până la 1 miliard PLN. În cadrul primei serii, au fost emise obligațiuni cu o valoare nominală totală de 150 milioane PLN.

1PLN = 0,22 EUR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *