Polonezii de la PKN Orlen își cresc rezervele de țiței și gaze pe care le vor extrage din Norvegia

Grupul  energetic polonez Orlen a anunțat cumpărarea de participații în două câmpuri de producție de petrol și gaze din platoul continental norvegian, potrivit CEE Energy News.

PGNiG Upstream Norway, subisidiară a grupului polonez, a achiziționat 10 la sută din acțiunile concesiunii PL211 CS, care acoperă câmpurile Adriana și Sabina. Concesiunea este situată în Marea Norvegiei, la aproximativ 20 de kilometri de sud-vest de zona de producție Skarv, care reprezintă punctul principal al operațiunilor companiei pe platforma continentală norvegiană.

„În prezent, Grupul Orlen se numără printre cei mai mari jucători din domeniul explorării și producției de petrol și gaze din Norvegia”, a declarat Daniel Obajtek, CEO și președinte al Consiliului de Administrație al PKN Orlen.

„Combinația dintre poziția noastră puternică și expertiza noastră ne permite să ne gestionăm eficient portofoliul de licențe și, astfel, să ne îndeplinim obiectivul nostru strategic de a dubla producția de gaze naturale pe platoul continental norvegian. În acest fel, vom putea asigura clienților noștri o aprovizionare diversificată și stabilă cu gaze naturale, folosind surse proprii din străinătate”

Adriana este un zăcământ de gaze și condensat, în timp ce Sabina conține petrol și gaze. Zăcămintele au fost descoperite în primul trimestru al anului 2021 și, potrivit estimărilor preliminare, resursele lor recuperabile totale pot fi cuprinse între 38 și 88 de milioane de barili de echivalent petrol. Confirmarea acestor volume va fi posibilă după ce va fi forată sonda de evaluare, care este planificată pentru ultimul trimestru al anului 2023. Producția pe câmpul Adriana ar trebui să înceapă în 2029, iar pe câmpul Sabina în 2033.

Prin urmare, subsidiara PGNiG Upstream Norway va putea compensa declinul natural al producției din câmpurile exploatate în prezent, a anunțat Orlen.

Orlen descoperă noi rezerve de petrol

Separat, pe 26 mai, Grupul Orlen a anunțat că zăcământul Øst Frigg de pe platforma continentală norvegiană, la care compania este acționar, ar putea conține de două ori mai mult țiței decât se estimase anterior.

Conform estimărilor confirmate inițial, rezervele Øst Frigg conțin 18-45 milioane de barili echivalent petrol (bep). Rezultatele obținute în timpul forării sondei de explorare indică faptul că resursele comerciale ar putea fi cel puțin de două ori mai mari și s-ar putea ridica la 40-90 de milioane bep, ceea ce ar însemna că resursele de țiței ale Orlen s-ar putea ridica la 5-11 milioane de bep. „Rezultatele preliminare ale sondei de explorare forate în câmpul Øst Frigg s-au dovedit a fi mult mai bune decât ne așteptam. Resursele suplimentare de petrol vor consolida poziția grupului Orlen ca unul dintre principalii jucători de pe platforma continentală norvegiană”, a declarat  Obajtek.

 

Estimarea precisă a resurselor zăcământului va necesita analize suplimentare, ale căror rezultate nu au fost încă confirmate de către Direcția Norvegiană a Petrolului, a precizat Orlen.

Øst Frigg este este una dintre cele mai mari investiții de pe platoul continental norvegian, cu investiții  de aproximativ 45 de miliarde de zloți (9,9 miliarde de euro). Orlen deține o participație de aproape 13%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *