Profitul benzinăriilor Rompetrol a crescut de 17 ori

Dacă rafinăria Petromidia a intrat pe pierdere la nouă luni, benzinăriile grupului Rompetrol și-au crescut profitul. De 17 ori

Profitul net al segmentului de distribuție al Rompetrol Rafinare  a fost, după primele nouă luni ale anului în curs, de 28,4 milioane de dolari, potrivit datelor financiare prezentate de companie. Cum în primele nouă luni ale anului trecut, cifra a fost de doar 1,68 milioane de dolari, rezultă că profitul a crescut de aproape 17 ori.

Datele se referă în special la Rompetrol Downstream, firma de distibuție de produse petroliere a grupului Rompetrol.

Rezultatul de excepție a venit pe fondul unei scăderi a afacerilor, pentru că prețurile la carburanți au scăzut în acest an.

“În trimestrul III 2023 și primele 9 luni ale anului 2023 cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat peste 958 milioane USD, respectiv aproximativ 2,6 miliarde USD, în scădere comparativ cu perioadele similare ale anului trecut cu 16%, respectiv 12%. (…) În primele 9 luni ale anului 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în USD (moneda de referință) a înregistrat o scădere de -23% pentru motorină, respectiv, o scădere de -16% pentru benzină. Datorită aprecierii de aproximativ 2% a leului față de USD (media 9 luni 2023 vs. media 9 luni 2022), cotația internațională a motorinei a scăzut în moneda națională cu -24%, iar cotația internațională a benzinei a scăzut în moneda națională cu -18% față de aceeași perioadă din 2022”, arată compania.

Vânzările pe segmentul de retail, adică cele din benzinării, au crescut în România cu 17% în primele nouă luni, până la 845.000 de tone de benzină și motorină, în tinp ce cantitățile vândute angro s-au diminuat cu 15%, până la 624.000 de tone, lucru care “se datorează strategiei companiei de răspunde cu prioritate nevoilor pieței din România”.

“La sfârșitul lunii septembrie 2023, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1312 puncte de comercializare, incluzând aici rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile: expres, CUVE si RBI”, mai arată compania.

Citește și:

Rafinăria Petromidia a procesat mai mult țiței în 2023, dar a intrat pe pierdere și din cauza taxei de solidaritate pe care analizează să o conteste în instanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *